Tenderska čudesa:Čorokalo se žali na Čorokala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Tenderska čudesa: Čorokalo se žali na Čorokala

Za rekonstrukciju puteva u Prijedoru čeka se odluka Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, kojoj svakako ne bi bio prvi put da bude na strani lokalnog biznismena, a iz igre potpuno izbaci “Niskogradnju Marjanović”

Čorokalo se žali na Čorokala

Banjalučka firma “Kozaraputevi” u julu ove godine pobijedila je na tenderu grada Prijedora teškom oko 300.000 KM, a zadatak joj je bio rekonstrukcija lokalnih puteva. Njena ponuda u dva lota bila je gotovo duplo jeftinija. Ipak, vlasnik Dragan Čorokalo u međuvremenu je shvatio da može da zaradi daleko više, pa se, preko “Prijedorputeva”,  žalio Kancelariji za razmatranje žalbi BiH. Tender je obustavljen, a “Kozaraputevima” zabranjen prigovor. 

Rekonstrukcija  lokalnog puta Grabovac – Petrovo, po “Kozaraputevima”, mogla je da bude završena za 87.794 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, a rekonstrukcija Partizanske ulice u Kozarcu za 84.973 KM. Ponude “Niskogradnje Marjanović” bile su teške 100.608, odnosno 97.368 KM. 

Zanimljivo, grad odbija ponudu “Prijedorputeva”, a kao razlog, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH,  navodi profesionalne propuste koji su u posljednje tri godine doveli do raskida ugovora između grada i i ove firme. Čeka se odluka Kancelarije za žalbe, kojoj svakako ne bi bio prvi put da bude na Čorokalovoj strani, a iz igre potpuno izbaci “Niskogradnju Marjanović”. 

Usluge Čorokalovih firmi nisu mrske prijedorskim čelnicima, a dokaz tome su pobjede na četiri ovogodišnja gradska tendera za održavanje lokalnih puteva teška više od pola miliona KM. 

Sud BiH odlučio, Čorokalo i Nešić raspoređuju milione

Poznati prijedorski putar odavno je uspostavio veze i sa rukovodstvom “Puteva RS”, o čemu je Žurnal pisao. Direktor ovog javnog preduzeća Nenad Nešić, direktno kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH, ugovor težak više od 26 miliona KM dodijelio je upravo Čorokalovim „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“. 

Nakon što je Sud BiH 16. jula konačno presudio u korist prijedorske „Niskogradnje Marjanović“, održavanje puteva u Oblasti 1 nije stalo. Naprotiv, Čorokalove  mašine na terenu ubiru milionske iznose po osnovu nezakonite arbitraže.


Sud BiH je ranije, 22. juna, usvojio zahtjev „Niskogradnje“ za odgađanje izvršenja rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BiH) po kojem su „Putevi RS“ dužni da obustave radove do donošenja odluke o tužbi. Sada, kada je presuda konačno donesena, a ugovor praktično ništavan, uprava „Puteva“ se ponaša kao da akt ne postoji.

Prema presudi koja je u posjedu Žurnala, KRŽ nije utvrdila pravo stanje, kao ni da li je ponuda firme Gorana Marjanovića prihvatljiva.

Međutim, ovaj zaključak ne brine ni Nešića, ali ni Čorokala. Mašine “Kozaraputeva” i “Prijedorputeva” i dalje su na terenu, a iz javnog preduzeća ne žele da odgovore po kojem osnovu će isplatiti Čorokala. On je dosad u, kako tvrdi vlasnik “niskogradnje Marjanović” Goran Marjanović, nezakonitoj arbitraži naplatio tri miliona KM. To je i sam priznao u razgovoru za našu redakciju. 

„Tačno je da su u pitanju tri miliona KM, ali 'Putevi' mi duguju još više. To je samo kap u moru. Taj vlasnik 'Niskogradnje' me stalno potkopava, a nema infrastrukturu kojom bi mogao da radi ovaj posao“, požalio se Čorokalo u julu. 

(zurnal.info)