RASIPANJE U ELEKTROPRIVREDI HZ HB:Butelje vina, domjenci od 9 hiljada KM, bicikla i boks mečevi
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

RASIPANJE U ELEKTROPRIVREDI HZ HB: Butelje vina, domjenci od 9 hiljada KM, bicikla i boks mečevi

Kako izgleda kada utrošak sredstava za reprezentaciju, poklone, poslovne ručkove... izmakne kontroli, dobro pokazuje primjer Javnog preduzeća Elektroprivreda HZ HB

Butelje vina, domjenci od 9 hiljada KM, bicikla i boks mečevi

U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne znaju u kojim se restoranima može kvalitetno objedovati, vole fina vina, pakovana u “prigodnim buteljama”, po povoljnoj cijeni od skoro 4 hiljade KM. Nisu im mrski ni slatkiši, kava, čokolada, domjenci od šest i više hiljada KM, uz muzičku pratnju. Naravno, šta bi bio domjenak da se ne upotpuni nekim kvalitetnim novčanikom, šalom, maramom, majicama ili kišobranom od šest hiljada KM, te sličnim prigodnim poklonom za koje je kompanija izdvaja čak i do 50 hiljada KM u jednoj nabavci.Restoran/catering Mateo Mostar, restoran Cigo, Brodomerkur, pivnica Stela, Hercegovinavino, restoran Udovice u naselju Sretnice, hotel Mostar.... samo su neke od omiljenih lokacija za poslovne sastanke, po visini računa, reklo bi se – dugotrajne i iscrpljujuće.

Kompanija je tokom proteklih nekoliko godina kupovala i značajan broj ulaznica za različite manifestacije: boks meč, utakmice Hrvatskog košarkaškog kluba Široki iz Širokog Brijega (1.000), utakmice Nogometnog kluba Široki Brijeg (1.000), ulaznice kupljene za blizu 800 KM od Obrta Primera Mostar i Elite Media Mostar...
U kratkom telefonskom razgovoru, s obzirom da obrazloženje o ovim nabavkama nismo dobili, portparolka Marija Buntić samo je kratko rekla kako su ulaznice kupljene “uposlenicima kompanije”.

Izostao je odgovor i za koga su kupljena dva bicikla: Planetbike – 600 KM i Intersport – 478 KM.

Domjenci i priredbe

Po šest hiljada KM plaća se najam dvorane i usluga jela i pića svake godine u Brodomerkur-Hotelu Mepas. A u januaru 2016. dva domjenka u restoranu/cateringu Mateo poreske obveznike koštala su ukupno 9.200 KM! Pored toga, usluge angažovanja pjevačkog društva Hrvoje plaćene su dvije hiljade KM.


Prema ovim brojkama, česte konzumacije u hercegovačkim restoranima, čiji računi dosežu iznose vipe od dvije hiljade KM čine se kao štednja:

poslovni sastanak u Lavandi, jelo i piće u pivnici Stela, restoranima Four Seasons, Zagreb (450 KM), Karting klubu (736 KM), motelu Kivi (1.581 KM), PTP Hercegovinavino (1.182), Hotel Mostar (714), ručak – Mateo (2.350 KM), poslovni sastanak – restoran Cigo (211 KM), Bago (258)....Pokloni za poslovne partnere


U posljednjih nekoliko godina kompanija je nabavljala darove za poslovne partnere različitih vrijednosti:

- Novčanici i marame, u vrijednosti od 21 hiljadu KM, nabavljeni od Antonio Commerce Mostar: 160 muških i 150 ženskih setova.

U tenderskoj dokumentaciji jasno je precirano kako kutija u koju su setovi upakovani mora biti drvena, crna ili smeđa, kako set mora sadržavati svilenu kravatu koja će biti u nijansama pratećeg kožnog novčanika. Novčanik pak treba biti na preklop, imati unutarnje pretince, a kravata mora biti na tačkice ili prugice. Ženski set također mora sadržavati koćni novčanik s patent zatvaračen na dugme sa prednje strane, te svilenu maramu u nijansama novčanika.
Od istog prodavca kompanija je više puta nabavljala poslovne darove:

- U januaru 2017 ponovo set muški (kožni novčanik i kravata), set ženski (kožni novčanik i marama) – i ponovo Antonio Commerce – 47.075.
- Kravate (cro kravata baština) – Antonio Commerce - 5.950 -  juni 2016.
- Kravate Baština i ženski šalovi Ban – Antonio Commerce – 5.675
- Ženski šalovi (cro ženski šal za poklone poslovnim partnerima Društva) – Antonio Commerce – 5.999


Od 2015 nadalje nabavljani su i:
- Butelja vina sa prigodnim pakiranjem – 3.620

 -  kišobrani –  5.963

 - USB memorija 16 GB – 5.997 

- Autopunjač sa otisnutim logotipom društva za poklon gostima na 19. međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar - 5.975
- Darovi – RC Sport Premio – 972 KM .
- Darovi – RC Sport Premio 972 KM
- USB stick sa otisnutim logotipom Društva – 5.850
- pokloni – Pepi Karttis – 920
- majice – 6.000 KM

Špeceraj: Vino, čokolada, kava....

Kompanija je trođšila novac i na “slastice”, čokoladu - 630 KM, vino, vodu, kafu, “robu” u Konzumu, cvijeće za 800 KM.... Proslavlja se i otvaranje novih poslovnica, pa je puštanje u rad one u Širokom Brijegu koštalu 5.500 KM. 

U oktobru prošle godine izdvojeno je i više od 130 hiljada KM za nabavku osobnih vozila.

(zurnal.info)