GEN-SUMMIT 2017:Budućnost novinarstva u virtuelnoj realnosti

EU

GEN-SUMMIT 2017: Budućnost novinarstva u virtuelnoj realnosti

Žurnal na poziv Ureda grada Beča u Sarajevu učestvuje u događaju koji je okupio više od 750 urednika, novinara i medijskih inovatora iz preko 70 zemalja svijeta

Budućnost novinarstva u virtuelnoj realnosti


Online magazin Žurnal učestvuje na GEN – Summit (Global Editors Network), međunarodnoj konferenciji o medijskim inovacijama, koja se održava po sedmi put.

Konferencija je počela 21.juna u Beču. GEN- Summit je okupio više od 750 urednika i novinara, direktora medija i medijskih inovatora, iz preko 70 zemalja svijeta. Tokom tri konferencijska dana, pod geslom "Od post-istine do virtuelne realnosti: kako organizovati budućnost medija“, razgovaraće se o budućnosti novinarstva u kontekstu novih tehnologija, novih medijskih platformi i praksi, te izmjenjenog i brzorastućeg digitalnog okruženja.

Na programu je 16 Master Class-ova i više od 30 panel sesija sa 90 izlagača i predavača, među kojima su: Martin Baron (Washington Post), Campbell Brown (Facebook), Ben Smith (BuzzFeed), Timothy Gardon Ash (Univerzitet Oxford), Richard Gingras (Google), Samuel Burke (CNN), Tony Emerson (Microsoft), Amanda Farnsworth (BBC News), Philipp Hengl (Twitter).

Ekskluzivitet ovogodišnjeg GEN-Summita je i u činjenici da će prvi put biti dodijeljene nagrade za data-novinarstvo (Data Journalism Awards), što su prve međunarodne nagrade koje su prepoznale značaj novinarstva zasnovanog na podacima.

U takmičarskoj konkurenciji su bila 573 projekta iz 51 zemlje sa pet kontinenata. Uz to, prvi put ove godine GEN-Summit će ugostiti deset govornika iz kineskih kompanija, koji će podijeliti svoja iskustva sa novim tehnologijama u oblasti medija, poslovnim modelima i monetizacijom.
Online magazin Žurnal učestvuje na ovogodišnjem GEN-Summitu zahvaljujući pozivu Ureda grada  Beča u Sarajevu (Eurocomm – PR Sarajevo).

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo