Hot Bitches & Sick Cars:Budimir nije bosanski Sanader
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

HOT BITCHES & SICK CARS

Budimir nije bosanski Sanader

Da li će SIPA nakon ove, kako on kažu uspješne akcije, jednako angažirano podsjetiti tužilaštva na druge slučajeve korupcije? Proteklih godina SIPA je tvrdila da ima dokaze o organiziranom kriminalu gdje su akteri bili političari koji i danas čine većinu na državnom nivou. Niti jedan od tih slučajeva nije procesuiran

Budimir nije bosanski Sanader
Živko Budimir: U prehrambenom lancu korupcije zauzima nivo glodavca

Puno se govori ovih dana kako je sindrom Sanader, ili ćirilična verzija - Mišković, zahvatio i Bosnu i Hercegovinu. Simbolički se želi prikazati kako je ovo početak konačne borbe protiv korupcije kakav smo imali prilike gledati u susjedstvu. Kako smo smrdljivu ribu počeli čistiti od glave.

PREHRAMBENI LANAC KORUPCIJE


Hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira ima vrlo malo, ili skoro nimalo sličnosti sa hapšenjem nekadašnjeg premijera Hrvatske Ive Sanadera. Zapravo, jedina sličnost u ova dva slučaja je u činjenicama da su i Živko i Ivo bili visoko rangirani politički zvaničnici, formalno. Suštinski njhove političke pozicije nemaju isti politički uticaj, pa samim tim ni poruka koju nosi njihovo hapšenje nema jednaku težinu i značaj. U lancima korupcije u Hrvatskoj i u BiH njih dvojca nisu ni približno jednako pozicionirani.

Ako korupciju u nekom društvu zamislimo kao borbu za opstanak u mračnoj šumi, tada je Ivo Sanader na vrhu prehrambenog lanca.

U balkanskim jezovitim šumama on bi bio, recimo, vuk. Životinja koja u lancu ishrane jede sve niže rangirane organizme i nema prirodnog neprijatelja, osim čovjeka. Budimir je u tom (ne)prirodnom poretku pozicioniran negdje na nivo glodavca. Recimo, miš, šumski. Mada bi se dubljom analizom moglo ustanoviti da mu je primjerenija metafora štakor.

Glodavac koji je iz nekog drugog okruženja, čudnim tokovima, zaglavio u njemu neprirodnom ambijentu mračne bosanske šume. Što bi se reklo: čudni su tokovi kanalizacioni.

KO JE ŽIVKO BUDIMIR?

Ivo Sanader je bio predsjednik vladajuće i, u trenutku njegovog hapšenja, najjače političke partije u Hrvata. Sve odluke i političke i društveno bitne on je donosio. Nek mi ne zamjere politički analitičari iz susjedstva ali sva vlast u Hrvatskoj je bila u rukama Ive Sandera. Ostali nivoi vlasti uglavnom su provodili ono što bi se dogovorilo u vrhu tada najjače hrvatske stranke. Preciznije, u kabinetu Ive Sanadera.

Pozicija uhapšenog Budimira je sve drugo samo ne sanaderska. Rečeno hakerskim rječnikom, Budimir je neka vrsta buga. On je greška u sistemskom političkom uređenju Bosne i  Hercegovine. Predsjednik jednog bh. entiteta koji se na tom mjestu našao jer je neko tamo, ko je pravio politički softver BiH, pogrešno definisao algoritam zvani Federacija.

Pravno, pa ako hoćete i društveno-moralno gledano, i Budimir i Sanader, ukoliko su krivi, trebaju odgovarati za svoja nedjela. Uopšte nije bitno sa koje političke pozicije dolaze i koliko su pravno “teški” njihovi prekršaji.
Međutim, zbog političkog konteksta i težine poruke, sve do sada rečeno direktno je povezano.

Hapšenjem Ive Sanadera u Hrvatskoj je prekinut lanac korupcije. Daleko od toga da je korupcije nestalo u Hratskoj, ali nakon afere Sanader ništa u toj državi neće biti isto.

Javnost u susjedstvu, ali i šire, danima je, pa i mjesecima poslije hapšenja, saznavala detalje koji su pokazivali razmjere korupcije. Ponavljam, Sanader je u momentu hapšenja bio šef vladajuće stranke, najjače u tom momentu u Hrvatskoj.

Politička poruka je samim tim bila nedvosmislena – ulazimo u rat beskompromisno. Nakon hapšenja Sanadera niti jedan političar u Hvatskoj koji je na bilo koji način učestvovao u tamošnjem sistemu korupcije još uvijek ne može mirno zaspati. Mnogi nisu ni imali priliku da spavaju u svojim kućama. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala kao na traci je dovodio svjedoke, pokajnike i učesnike u brojim slučajevima korupcije koji se Sanaderu i ostalima stavljaju na teret.

Sanadera je u zatvor strpala njegova stranka HDZ i, što nije nebitno, u ovoj aferi hrvatski HDZ nije (!) politički profitirao. Afera je bila pogubna za njih. Već na sljedećim izborima izgubili su vlast. Stranka je doživjela, i još uvijek doživljava dramatične pomjene. Bez obzira što će nekom zvučati patetično ali jedini koji su profitirali su građani Hrvatske. Čak se to ne može reć ni za hrvatski SDP koji je preuzeo vlast. Nakon hapšenja Sanadera i oni su stavljeni pod mikroskop.

S druge, strane. Koja je zaista pozicija Živka Budimira u političkom životu BiH? Na prvu bi se moglo reći defanzivna. Krhotina nekadašnje političke većine na entitetskom nivou. Ostavljen na posljednjoj liniji bojišnice da brani interese političke opcije koja pokušava sačuvati pozicije na entitetskom nivou u situaciji kad nemaju vlast na državnoj razini. Državne institucije vode oni s druge strane te političke bojišnice. Što nije nebitno za ovu priču.

Dakle, formalno, Budimir jeste vlast, suštinski nije.

PRATIMO VAS!

Zašto je to bitno ako je zakon isti za svakog? Pa baš zbog te poruke. Da li je hapšenje Budimira politički obračun ili je stvarni početak borbe protiv korupcije?

Da ponovimo, kako ne bi bilo zabune, ukoliko je kriv, Budimir mora da odgovara. Ali on mora da bude prva prekinuta karika u dugačkom lancu korupcije. Poruka da je Bosna i Hercegovina ušla u rat protiv korupcije dobija se na mnogo više frontova nego što je ovaj sa slučajem Budimir.

Da li će SIPA nakon ove, kako on kažu uspješne akcije, jednako angažirano podsjetiti tužilaštva na druge slučajeve korupcije? Proteklih godina SIPA je tvrdila da ima dokaze o organiziranom kriminalu gdje su akteri bili političari koji i danas čine većinu na državnom nivou. Niti jedan od tih slučajeva nije procesuiran.

Možemo li u ovom najavljenom talasu borbe protiv korupcije očekivati da će SIPA aktualizirati ove slučajeve? Možemo li očekivati slična spektakularna hapšenje i drugih političkih funkcionera, bez obzira kojem enttetu pripadaju i da li su na vlasti na državnom ili kantonalnom nivou, ili su direktori javnih preduzeća pod kontrolom vladajućih partija, ili su možda direktori banaka sa većinskim vlasništvom države?

Možemo li u sklopu akcije borbe protiv korupcije očekivati da će većina na džavnom nivou zaustaviti derogiranje zakona koji imaju izrazito antikoruptivni karakter? Da li će u skladu s tim odustati od najavljenih izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama?

Da li će povući Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH?

Da li će usvojiti antikoruptivni Zakon o javnim nabavkama ili će ići sa prijedlogom Agencije za javne nabavke i legalizirati korupciju?

Da li će, konačno, u duhu pozitivne antikoruptivne atmosfere dozvoliti predstavnicima Centara civilnih inicijativa da prisustvuju sjednicama Parlamentarne skupštine BiH?

Na nama je sada da pratimo da li je hapšenje Budimira borba za političke pozicije ili stvarni rat protiv korupcije.
Aktuelna vlast mora biti svjesna da su otvorili Pandorinu kutiju ali ne smiju zaboraviti da su i oni dio njenog sadržaja.

(zurnal.info)