IZBORI U BiH:Brojne nepravilnosti u procesu glasanja, u ponoć prvi preliminarni rezultati
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

IZBORI U BiH: Brojne nepravilnosti u procesu glasanja, u ponoć prvi preliminarni rezultati

Završeni su izbori u BiH. Prvi nezvanični rezultati očekuju se oko 21 sat, a CIK je press konferenciju zakazao u ponoć

Brojne nepravilnosti u procesu glasanja, u ponoć prvi preliminarni rezultati
foto: zurnal.info

Završeni su izbori u Bosni i Hercegovini. Većina biračkih mjesta u BiH otvorena je i zatvorena na vrijeme, osim biračkih mjesta na kojima je kasnilo otvaranje ili je u toku dana dolazilo do prekida izbornog procesa zbog incidenata.

Na glasačkim listićima su imena 7.258 kandidata. Pravo glasa imalo je više od 3,3 miliona registrovanih glasača koji biraju članove Predsjedništva BiH, te članove organa vlasti za državni i entitetske parlamente, kao i za kantonalne skupštine. 
CIK je ovjerio 145 politička subjekta - 90 stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.
Prvi nezvanični rezultati trebali bi biti poznati oko 21 čas, a CIK će na press konferenciji u ponoć saopćiti preliminarne rezultate. 

Tokom izbornog dana uočene su brojne nepravilnosti već od jutra. U Bugojnu je priveden predsjednik MZ Glavice Hamid Bajrić jer je nakon odlaska članova komisije zajedno sa Sanelom Alagićem (SDA) na biračko mjesto unio nove kutije sa izbornim materijalom. 
Na biračkom mjestu u u Novom Gradu pojavili su se označeni glasački listići. Pet članova biračkog odbora Hozići uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krivično djelo izborna prevara.

U regiji Doboja prijavljen je problem sa posmatračima PDPO-a i Pokreta za pravdu i red. 

U Zvorniku su na pojedinim biračkim mjestima neki članovi biračkog odbora odustali od izbornog procesa. 

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da je zabilježeno remećenje javnog reda i mira u oba entiteta. 

U USK su zabilježena dva incidenta – u jednom slučaju posmatrač je prijavio predsjednika biračkog odbora da je prije otvaranja biračkog mjesta unio više ispunjenih glasačkih listića, a u drugom je fizički napadnut predsjednik biračkog odbora. U selu Čengić kod Bijeljine desio se nesvakidašnji „incident“ – čak 80 ljudi registrovano je kao slijepo te im treba pomoć drugih osoba prilikom glasanja. Sve potvrde potpisala je direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin, članica SNSD-a. 

U Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži zaplijenjene su naočale za snimanje. U Bijeljini je zabilježeno da je jedna osoba davala novac glasačima u autopraonici preko puta birališta, a u Zenici je jedna osoba kažnjena sa 3 hiljade KM zbog fotografisanja glasačkih listića. 

U Brčkom su primljene prijave sa kršnjem izbornog procesa. Zabilježeno je da u Podrinje stiže veliki broj autobusa iz Srbije, koji dovoze državljane BiH s pravom glasa u Republici Srpskoj. 

Na listama se nalazi i određeni broj preminulih osoba.

Samo do 14:30 Koalicija Pod lupom zabilježila je 65 težih kršenja izbornog zakona. 
Kršenja je bilo i u Livnu, Doboju, Mostaru, Brčkom…

Veliki broj građana glasao je u dijaspori. Iz Centra za dijasporu Mreža javljaju da su najveće gužve zabilježene u generalnom konzulatu BiH u Minhenu. 

Do 15:00 sati glasalo je oko 300, a izvan čeka preko 400 građana, dok svakog trenutka nove osobe pristižu. Vera Sajić, generalna konzulica BiH u Minhenu krivi CIK zbog postavljene samo tri kutije za glasanje. Prema riječima posmatrača, od 1000 prijavljenih osoba za glasanje, samo pola građana će uspjeti glasati do 19:00 sati”, objavio je Centar za dijasporu Mreža na svom fb profle

Do zatvaranja birališta, prema podacima CIK-a, glasalo je 40,1 posto birača. Za kršenje izborne šutnje evidentirane su 23 prijave. 

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy danas je obilazio glasačka mjesta i poslao poruku o važnosti izbora za demokratiju svake zemlje, pa i BiH.
Organizacije civilnog društva igraju ključnu ulogu u posmatranju i izvještavanju o izborima. Hvala Koaliciji 'Pod lupom' za doprinos izbornoj transparentnosti i integritetu“, navedeno je na Twitter profilu Ambasade SAD."

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald poručila je da svi imaju šansu da izlaskom na izbore doprinesu promjenama i naglasila kako ovim putem potiče sve da iskoriste priliku za zagovaranje tema koje nas ujedinjuju, a ne razdvajaju.

"Ponovno osmišljavanje obrazovnog sistema, reforma preopterećenog zdravstvenog sistema, preusmjeravanje prema poslovima 21. vijeka, promicanje čišće i zelenije energije i pomicanje prema društveno osjetljivijim javnim budžetima kako niko ne bi bio zapostavljen, niti zaboravljen.“

(zurnal.info)