Razgovor:BRANISLAV BORENOVIĆ: Do 2018. godine preuzećemo vlast u Republici Srpskoj!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

BRANISLAV BORENOVIĆ: Do 2018. godine preuzećemo vlast u Republici Srpskoj!

Novi predsjednik PDP-a o borbi protiv korupcije, Dodikovim ambicijama, smjeni generacija. tajnim agentima, Ustavnom sudu...

BRANISLAV BORENOVIĆ: Do 2018. godine preuzećemo vlast u Republici Srpskoj!
Razgovarala: Ljiljana Kovačević; FOTO: m.vijesti

Branislav Borenović je na Saboru Partije demokratskog progresa (PDP) izabran za novog lidera ove stranke. Prethodno se sa te funkcije povukao dosadašnji predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, što je privi put u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH, da se jedan lider partije samovoljno povuče i njeno vođstvo prepusti mlađem.

G. Borenoviću, postoje ocjene da je Vašim izborom za predsjednika PDP-a otvoren proces smjene političkih generacija, odnosno prepuštanja liderske pozicije u najvećim političkim strankama mlađim ljudima. Smatrate li da je „smjena generacija“ moguća i u ostalim vodećim političkim partijama?

Iskreno se nadam da će ovo otvoriti određene procese unutar političke scene RS i BiH. Nesvakidašnji je slučaj da jedan lider na vrhuncu svoje političke moći prepušta vođenje stranke mlađim generacijama. To je čak atipično i za lidere kada se nalaze u određenim problemima ili kada gube izbore...

Koliko god je ovo pozitivan izazov za nas u PDP-u, toliko je to ogromno opterećenje, jer uspješna smjena generacija kod nas je snažna poruka i pritisak na druge da pokrenu procese političke unutarstanačke tranzicije, a svaki neuspjeh potvrđuje tvrdnje da je vođenje politike rezervisano za vječne i nezamjenjive likove.    

Da li bi, po Vašem mišljenju, smjena generacija i u ostalim političkim stranakama osvježila političku scenu RS, unijela novu energiju u politički život i smanjila animozitete koji sada postoje među političkim liderima?

Vjerovatno bi pomogla u kreiranju svih budućih dogovora, jer promjenu treba posmatrati kao novu šansu, kao novu energiju, a na bazi toga i želju da se krećemo mnogo brže ka konkretnim i pozitivnim pomacima koji bi bili vidljivi. To znači da bi zasigurno mnogi animoziteti morali biti stavljeni po strani, jer postoji ogroman motiv da se napravi brži iskorak, mjerljiv sa mnogo, mnogo boljim rezultatima.

To je prirodan proces i već ga lično osjećam u svom okruženju, nevjerovatnu želju jedne generacije unutar PDP-a koja želi da se dokaže, pokaže šta zna. Osjetilo se i 28.novembra na Saboru, da pored prisutnih emocija postoji i izuzetna energija i entuzijazam, što će trebati iskoristiti, ali i opravdati u narednom periodu.        

PREUZEĆEMO VLADU DO 2018.

Pred Vama su sada svakako velika politička iskušenja, kako u stranci, gdje  imate rivala i onih koji nisu srećni zbog Vašeg izbora za predsjednika, do političkog života, jer su evidentne ogromne podjele i u RS i u BiH? Na koji način mislite odgovoriti tim izazovima?

Moram reći da sam pomalo iznenađen, naravno pozitivno, izuzetno visokim stepenom jedinstva unutar partije. Odbori partije su bili slobodni da sami predlože potencijalne kandidate za predsjednika, glasanje je bilo tajno, podrška nesporna, što me dodatno obavezuje da u narednom periodu opravdam veoma visoka očekivanja.

Svjestan sam da će prva euforija, čestitanja i pozitivna atmosfera polako da utihne, da će doći i do “otrežnjenja”, da će biti važan samo rezultat, samo konkretna djela…

Svjesni smo mi u PDP da, pored promjena koje smo ponudili, trebamo procese kako bi svaki naš član, simpatizer i zainteresovani građanin bio uključen u naše politike i programe koji ćemo pripremiti. Rezultati ne bi trebalo da izostanu. U budućnosti ćemo morati tražiti koalicioni kapacitet unutar RS i BiH da formirano vlasti, vlade, institucije sa srodnim političkim istomišljenicima, što je u ovoj zemlji ponekad ravno “utopiji”.   

U svom prvom istupu u svojstvu predsjednika PDP-a istakli ste da Vam je jedan od glavnih ciljeva da Savez za promjene do 2018. godine preuzme Vladu RS. Smatrate li da je to realan cilj?

To je naš politički cilj - preuzimanje Vlade RS što prije, jer svakim danom stanje u Srpskoj je sve lošije. Spremni smo da sa partijama iz Saveza za promjene odmah preuzmemo vlast i počnemo sređivati stanje, uvoditi red, rješavati probleme građana, svjesni da će iza ovih političkih štetočina biti potrebno učiniti mnogo napora da se, prvo zaustave negativni trendovi, pa da se onda pokrenemo iz ćorsokaka u koji nas je dovela neodgovorna politika vladajuće koalicije.

Znate da je aktuelna Vlada RS formirana političkom korupcijom, “kupovinom” pet poslanika opozicije, da nema volje za raspisivanje prijevremenih izbora, te da ćemo morati, u najgorem slučaju, sačekati 2018. godinu. Bićemo uporni, vršićemo politički pritisak, bićemo spremni, a, ako nema druge opcije, dovoljno strpljivi.   

Nekoliko dana prije preuzimanja liderske pozicije u PDP-u stigle su teške optužbe Milorada Dodika na Vaš račun, čiji je vrhunac ona da ste navodno britanski agent. Vi, pak, smatrate da Dodik najveći teret za RS i da treba da postane politička prošlost. Da li bi RS zaista krenula naprijed ukoliko bi Dodik postao politička prošlost?

Iz Dodikovih nastupa, iz (ne)djelovanja Vlade RS i vladinih institucija je očita nervoza i paranoični strah od odlaska koji je neminovan. Milorad Dodik je jedan dugi period bio nesporni lider u RS i BiH, imao je harizmu, čak bio dobar zabavljač, danas je sve manje onih koje može zavarati, nasmijati, opčiniti…

Svojim ponašanjem i vođstvom doveo nas je u situaciju da je postao ”usko grlo”, kočnica društva u kojem sve zavisi od njega. Niko ništa ne čini, ne radi, jer ne smije ili ne želi da se zamjera “velikom” vođi.

Možda nas je nesvjesno doveo u potpunu profesionalnu, stručnu i karakternu blokadu, u potpuno izvitoperen model ponašanja i sistem vrijednosti. Jednostavno sa njim više ovo ne vodi ničemu.

A što se tiče njegovih nebuloznih poređenja sa nekim britanskim  obavještajnim agencijama, naglašavam da će PDP biti žešći i nemilosrdniji u borbi protiv korupcije i kriminala nego Džems Bond u svojim najboljim izdanjima.

BIĆEMO JAMES BOND

Na koji način se PDP, zajedno sa ostalim strankama članicama Saveza za promjene, misli boriti protiv kriminala i korupcije (samo Vaša stranka je naparavila spisak 150 afera), ako sada imamo činjenicu da je pravosuđe u RS i BiH još pod ogromnim političkim uticajem?

Danas teško, pravosuđe je pod ogromnim političkim pritiskom, bar njeni ključni dijelovi, to je priznao i glavni tužilac RS, ali naša je obaveza da ukazujemo da koruptivne i kriminalne devijacije, ne samo zbog današnjih nego i zbog budućih javno-političkih struktura - da će svako ko se koruptivno odnosi prema javnom, narodnom dobru biti predmet istrage i sankcije.

Uradićemo sve da stvorimo političku volju da pravosuđe radi potpuno nezavisno i profesionalno, jednako prema svim građanima, bez obzira na njihovu političku moć ili zaštitu…
Donošenjem Zakona o nezastarjevanju krivičnih djela počinjenih u trošenju javnih dobara i privatizaciji treba omogućiti da sve ove, ali i buduće afere, kad tad budu predmet ozbiljnih istraga i procesa.

Mada to stalno osporava, postoje mišljenja da je jedan od Dodikovih ciljeva povratak SNSD-a u vlast na nivou BiH, kako bi ponovo ovladao institucijama na državnom nivou, prije svega Sipom, jer se plaši istraga koje je pokrenula ova policijska agencija, posebno one koja se odnosi na način na koji je došao u posjed vile u Beogradu?

Potpuno ste u pravu. Do sada nismo ni znali koliko Dodik “pati” za vlašću na nivou BiH i da bi sve učinio da povrati uticaj u zajedničkim institucijama, mada još kontroliše značajan broj uprava i agencija na bh. nivou.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojom se osporava 9. januar kao Dan RS, ponovo su narasle tenzije u BiH. Dodik ponovo najavljuje povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija, proglašavanje nevažećim ranijih odluka Ustavnog suda, poput onih o grubu i himni RS i referendum o Danu republike. Da li su to rješenja za novonastalu krizu i šta po Vašem mišljenju treba učiniti kako bi se smirile tenzije i BiH se ponovo vratila na reformski put?

Sve treba učiniti da se političke strukture iz Federacije BiH “hladne glave” pozovu da donesemo Zakon o Ustavnom sudu BiH, jer to nije hir već krajnja potreba.  

Potreba zbog svih budućih sličnih odluka koje nas mogu dovesti u ovako besmislenu situaciju, da gubimo vrijeme i energiju, dižemo političke tenzije, umjesto da i pitanje donošenja odluka u Ustavnom sudu definišemo na jedini mogući način koji čuva BiH, da se umjesto pogubnog preglasavanja, odluke donose uz saglasnost bar jednog sudije iz svakog konstitutivnog naroda i oba entiteta. To je suštinski princip i model kako jedino može funkcionisati i opstati BiH.  

Na kraju. Mnogi smatraju da će Vam najveća prepreka u budućnosti biti poređenje sa Mladenom Ivanićem. Koliko su te ocjene tačne, kao i konstatacije da će poluge u stranci i dalje biti u rukama Mladena Ivanića, dok ćete Vi biti odgovorni za sve dalje postupke PDP-a?

Poznajući Mladena, dobro znam da se neće miješati u proces donošenja odluka, ali će biti uvijek spreman da nam pomogne, odgovori, da savjet, svojom mudrošću i stručnošću da ukaže na pojedina dešavanja, ali odluke ćemo mi donositi i za njih u punom obliku odgovarati. I to je, ubjeđen sam, bila njegova namjera i želja kada je donosi svoju odluku. 

(zurnal.info)