Sarajlije prve među mudžahedinima:BOSANSKI BORCI U SIRIJI: Odlazak u smrt košta 250 eura, dženaze se obavljaju na mjestu pogibije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BOSANSKI BORCI U SIRIJI: Odlazak u smrt košta 250 eura, dženaze se obavljaju na mjestu pogibije

Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva sigurnosti BiH, u Siriji se nalazi nekoliko desetina građana BiH koji se bore na ratištima u Siriji

BOSANSKI BORCI U SIRIJI: Odlazak u smrt košta 250 eura, dženaze se obavljaju na mjestu pogibije

Prije nekoliko dana, portal vijestiummeta, objavio je informaciju da je još jedan mlad čovjek iz BiH poginuo u Siriji. Radi se o Emedinu Veliću iz Sarajeva, koji je imao samo 20 godina.

Ovaj portal sa velikom pažnjom prati sva dešavanja u Siriji i objavljuje “prigodne” tekstove kada neki građanin iz BiH izgubi život u Siriji.

KOLIKO MUDŽAHEDINA IMA U SIRIJI

Od početka rata u Siriji, mnogi mediji u regionu su spekulisali o prisustvu mudžahedina sa naših prostora koji se bore na ratištima širom Sirije. Tačan broj nikada nije mogao biti utvrđen, ali se zato znalo da mudžahedina ima najviše iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva sigurnosti BiH, u Siriji se nalazi nekoliko desetina građana BiH koji se bore na ratištima u Siriji.

“Prema operativnim podacima, oko 60, možda 65 državljana BiH se trenutno bori u Siriji”, rekao je Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH.

Sem informacije o broju građana BiH koji se bore u Siriji, Ministarstvo sigurnosti, odnosno njegov ministar Fahrudin Radončić, krajem avgusta je predložilo da vlasti BiH donesu poseban zakon na osnovu kojeg bi oni bili sankcionisani nakon povratka u BiH.

Za više informacija, Ministarstvo sigurnosti nas je uputilo na SIPA-u, međutim, nismo dobili niti jednu konkretnu informaciju, sem da ova Agencija poduzima zakonom predviđene mjere, koje proističu iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Država nema (zvanični) mehanizam da prati kretanje građana, pa se tako ne može ni tvrditi da neko iz BiH odlazi u Siriju sa određenom namjerom.

Zoran Perković, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, rekao nam je da građani BiH nisu u obavezi da se javljaju, niti da obavještavaju bilo koji organ gdje se kreću i kuda putuju.

Ono što je bila obaveza ovog ministarstva odnosilo se na evakuaciju građana kada su počeli sukobi u Siriji. Prema riječima Perkovića tada se u Siriji nalazilo oko 300 državljana BiH, koji su tamo uglavnom bili po osnovu braka.

SMRT NA RATIŠTU

Kako je u ranijim izjavama saopćio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, kada se radi o našim državljanima koji se bore u Siriji, uglavnom se radi o pripadnicima selafijskog pokreta u BiH.
A prema drugim neslužbenim informacijama, pored građana iz BiH, u Siriji se bore i građani iz Albanije, sa Kosova, Makedonije i iz Crne Gore.

Emedin Velić iz Sarajeva je najmlađa osoba koja je izgubila život u Siriji. Samo desetak dana ranije, u Siriji je poginuo i Derviš Halilović iz okoline Zenice. Prije njega, sredinom maja ove godine poginuo je i Muaz Šabić, također iz Zenice.

Nažalost, posmrtni ostaci ovih ljudi, barem je do sada izvesno, zauvek će ostati u Siriji. Ministarstvo spoljnih poslova koje je zaduženo za dopremanje posmrtnih ostataka državljana BiH iz drugih zemalja, do sada nije primilo nikakav zahtijev (takozvanu sprovodnicu) za dopremanje tijela.

Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, objašnjava da je to vjerovatno zbog religijskih uvjerenja ljudi koji su poginuli u Siriji, odnosno da se oni sahranjuju tamo gdje su i poginuli.

Mnogi bh. mediji su gotovo od samog početka sukoba u Siriji pisali o državljanima BiH koji se bore na strani opozicionih snaga. Vrlo rijetko su to bile informacije zvaničnika, ali se uvjek tvrdilo da ima bh. građana u Siriji. Precizno se pisalo o organizatorima, instruktorima i ljudima koji učestvuju u ratu. Znalo se da organizovano odlaze, ali se ništa nije poduzimalo da se spriječi sve veći broj novih boraca.

Prva zvanična reakcija bila je zapravo reakcija na sve učestalije informacije o tragičnim smrtima bh. građana.

NAJVIŠE SARAJLIJA

Sedmicu prije nego što je ministar sigurnosti BiH objavio ovu informaciju i predložio konkretnu zakonsku mjeru, grupa mudžahedina objavila je video snimak u kome poziva mlade ljude da se odazovu “džihadu na Alahovom putu”. Snimak je objavljen na servisu Live Leak (može se i sada pogledati).

Paralelno uz ovu informaciju, mediji su prenosili i informaciju Slobodne Bosne da među “ratnicima” u Siriji, najviše ima Sarajlija. Tada se među njima pominjalo i ime Emedina Velića, koji je nedavno nastradao.

Pored Velića, pažnju javnosti je izazvao Bajro Ikanović iz Hadžića. Zapravo, Ikanović je bh. javnosti poznat od prije 6 godina kada je zbog terorizma osuđen na kaznu zatvora. Bio je proglašen krivim za terorizam i tada bio osuđen na osam godina zatvora. Kasnije je kazna umanjena na Vrhovnom sudu na četiri godine. Ikanović se danas bori u Siriji. Otvoreno govori o pogršci sigurnosnih snaga BiH koje su, kako je naveo u jednom intervjuu, namjerno puštajući mudžahide da odu iz zemlje mislile da će se tako njih i osloboditi.

U julu ove godine, bh portal source.ba, objavio je intervju sa Ikanovićem koji je govorio o svojim razlozima za odlazak u Siriju, borbi i iskustvu sa drugim bh. građanima koji se bore u Siriji.

U razgovoru je pomenuo da je u Siriji od početka ove godine i da je iz Bosne otišao “da se nikada ne vrati, osim sa oružjem u ruci”.
Ono što se ranije nije moglo čuti, a o čemu je on govorio jeste da pored građana BiH, jedan veliki dio mudžahida u Siriji čine i, kako je sam kazao, Bošnjaci iz dijaspore, tvrdeći da njih najviše ima.

Po njegovim informacijama, odlazak u Siriju “košta” negde oko 200-250 eura. A ruta koja vodi do Sirije, uglavnom vodi preko Turske. Ono što treba posebno da zabrinjava bh. sigurnosne snage je detalj koji je Ikanović posebno naglasio.

Naime, govoreći o velikom iskustvu koje su stekli bh. državljani u Siriji, Ikanović je poručio sljedeće:

“Ovi iz Bosne su ozbiljno pogriješili to što su dopustili naš dolazak ovamo. Mislili su tako očistiti BiH i evropske države od nas. Nisu ni svjesni da će sada bilo koja vojska imati sukob sa ozbiljnim i iskusnim ratnicima.”

Ovaj čovek iz Hadžića, kako kaže na “svetom je putu”, do sada je ranjen nekoliko puta.
Tvrdi da je u Siriju otišao da se uspostavi Allahov zakon na zemlji i da svi koji su tamo, imaju za cilj pogibiju. 

TEŽAK ŽIVOT ŽENE ŠEHIDA

Iza priče o Dervišu Haliloviću iz Zenice koji je nedavno poginuo u Siriji stoji još jedna, mnogo tužnija i nama mnogo bliža priča. Naime, Derviš je svoj život, kako su pisali neki portali, posveetio islamu i njegovim istinskim vrijednostima. Bio je i pripadnik brigade “El-Mudžahid” koja se borila u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, porodični život mu i nije bila svijetlija strana. Naime, nakon njegovog stradanja u Siriji Udruženje za afirmaciju humanih ideja i portal islammylife, pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za njegovu porodicu. Derviš je iza sebe ostavio šestočlanu porodicu, petoro djece i suprugu.
Međutim, on ih je ostavio prije više od godinu dana, zapravo, svoju porodicu je izbacio iz kuće.

U kratkom razgovoru sa glavnim urednikom portala islammylife Bilalom Isakovićem, saznali smo da je Advija Halilović, bivša supruga Derviša Halilovića, te da su se oni razveli prije više od godinu dana.

Ovaj portal je napravio kraći prilog, nakon čega su se akciju priključili mnogi pojedinci kako bi pomogli ovoj porodici.
Poslije tragedije neuspješnog bračnog života, stoji u pozivu za apomoć Udruženja za afirmaciju humanih ideja, Advija je doživjela još jednu daleko bolniju tragediju. Socijalna služba je njezino dvoje djece, koja su kratko vrijeme boravila kod oca, smjestila u dom za nezbrinutu djecu u Zenici.

Na jednom forumu (ringeraja.ba), takođe stoji poziv za pomoć ovoj porodici, a između ostalog se kaže da je Adviju i njenu djecu suprug (Derviš) nasilnik izbacio iz kuće.

Dakle, priča o šehidu, velikom vjerniku i pravedniku istovremeno je i priča i o bezosjećajnom ocu i suprugu, koji je svoju porodicu izbacio iz kuće i koja danas živi od pomoći drugih ljudi.

(zurnal.info)