ZA ZAUSTAVLJANJE PROLASKA PREMA EU:BiH dobila milion eura za deportovanje i pritvaranje migranata

Istražujemo

ZA ZAUSTAVLJANJE PROLASKA PREMA EU: BiH dobila milion eura za deportovanje i pritvaranje migranata

Zbog straha od priliva novih migranta Europska unija očekuje od BiH da čuva njene granice tako što će finansirati deportacije i gradnju „objekata za zadržavanje“ jer „lažni tražioci azila moraju biti pritvoreni“

BiH dobila milion eura za deportovanje i pritvaranje migranata
foto Adi Kebo (zurnal.info)

Ne mislim da je u narednih par mjeseci moguće očekivati neki porast broja migranata, mi smo imali jedno mjesec dana kad smo imali jedan nagli  talas priliva migranata iz Srbije kad je broj na dnevnoj osnovi znao prelaziti i preko 3 hiljade ali sad već desetak dana taj broj je ispod dvije hiljade i to je neki trend koji treba da se očekuje“, kazat će ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić samo dan nakon sastanka na kojem je s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi razgovarao o ilegalnim migracijama.

Evropska unija očigledno ne dijeli optimistično mišljenje ministra Cikotića kada su u pitanju očekivanja novog vala migranata na njenim granicama.

Još jednom Zapadni Balkan se suočava sa povećanjem pritiska ilegalnih migracija što predstavlja ozbiljan izazov za sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona” reći će Várhelyi.

Olivér Várhelyi i Selmo Cikotić

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da će, po riječima komesara, Europska unija povećati fondove za Zapadni Balkan za 60 posto, odnosno na više od 350 miliona eura do 2024. godine.

Najavljeni “pilot projekti” za BiH i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) vrijedni oko million eura imaju samo jedan cilj a to je da spriječe dolazak migranata na teritoriju Europske unije. Tako će pola miliona eura biti namijenjeno “za podršku dobrovoljnom i nedobrovoljnom povratku” migranata u njihove matične zemlje, dok će pola miliona biti namijenjeno za “objekte za zadržavanje” u kampu Lipa.

“Objekte za zadržavanje u Lipi i regionu moramo držati pod kontrolom, što znači da lažni tražioci azila moraju biti pritvoreni dok se ne vrate u zemlju porijekla”, izjavio je komesar Várhelyi.

Godinama unazad mogli smo se uvjeriti kako se Europska unija, prije svega Hrvatska rješavala migranata bez da im i pruži priliku za traženjem azila.

Zastrašujuća svjedočenja o maltretiranju migranata na granici EUCrna knjiga nasilja u 2020Zastrašujuća svjedočenja o maltretiranju migranata na granici EU

Na vanjskim granicama Europske unije policija je izbjeglice i migrante tukla, skidala im i palila odjeću, uzimala novac i telefone, uništavala stvari, držali ih zatvorene po garažama i kontejnerima bez pristupa hrani, vodi i toaletu, pucala i puštala pse na njih.

 

Nema odgovornih za dugogodišnje zlostavljanje migranata na granici Hrvatske i BiHCrna knjiga nasiljaNema odgovornih za dugogodišnje zlostavljanje migranata na granici Hrvatske i BiH

Koliki je „strah“ Europske unije od novih migranta na njenim teritorijima pokazuje i mini tura europskih zvaničnika po regionu. Početkom oktobra ove godine potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Skinas bio je u dvodnevnoj posjeti Srbiji prilikom koje je potpisan „novi paket pomoći u oblasti migracija“ u vrijednosti 57,25 miliona eura. Od ovog iznosa oko 36 miliona eura dobit će Komesarijat za izbjeglice i migracije a ostatak ide za obezbjeđivanje „zdravstvene i socijalne zaštite migranata, obrazovanja“.

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Skinas u posjeti Srbiji

Od 2015. godine EU je donirala više od 160 miliona evra kako bi podigla naše kapacitete za zaštitu granica, sprečavanje iregularnih migracija, upravljanje migracijama. Sa ovim novim paketom, uz još neke najave, ta pomoć će ubrzo narasti na 200 miliona evra”, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Bez obzira na milione eura doniranih za „dizanje kapaciteta za zaštitu srbijanskih granica“ migranti su bez ikakvih problema prelazili i još uvijek prelaze granice Srbije.

Srbijanska policija pomaže migrantima da pređu na teritoriju BiH!Žurnal na Drini (Video)Srbijanska policija pomaže migrantima da pređu na teritoriju BiH!

Tu činjenicu je potvrdila i premijerka Brnabić kada je nakon sastanka sa potpredsjednikom Evropske komisije navela „da u Srbiji danas ima duplo više migranata nego u istom periodu prošle godine.“ Prema podacima Komeserijata za izbjeglice i migracije Srbije, u novembru, u 13 centara, smješteno je samo 3.665 migranata.

Tri dana prije posjete evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia Bosni i Hercegovini u Briselu je održan vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova Europske unije na kojem se raspravljalo šta će sa sve većim brojem migranata.

Ministar Božinović u Briselu sa Ylva Johansson, povjerenicom EU-a za domaću politiku i Margaritisom Skinasom, potpredsjednikom Evropske komisije 

 Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je da od početka godine u Hrvatsku ušlo 36.000 migranta navodeći da je to povećanje od 145 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je zabilježeno više od 17.000 migranta.

Što se tiče migranta, odnosno ilegalnih migracija one rastu na sve tri rute ali najviše u ovom trenutku na zapadnobalkanskoj ruti. Suočavamao se sa jednim novim trendom povećanih migracija na koje Evropska unija mora naći i nalazi odgovor, kazao je Božinović.

Nekoliko dana prije sastanka u Briselu Božinović je okrivio Bosnu i Hercegovinu te Srbiju za povećani broj migranta navodeći da je "situacija takva da još uvijek ima država koje bi trebale imati vizni režim za dolazak u Europu, ali su ipak imale mogućnost slijetanja na aerodrome u Beogradu i Sarajevu, bez potrebnih viznih formi."

S obzirom na trenutnu napetu migracijsku situaciju, Bosna i Hercegovina mora nastaviti ovim putem i ubrzati zajedničke aktivnosti“ kazao je prilikom posjete BiH komesar Varhelyi.

Izvještaji nevladinih organizacije i dalje pokazuju da se nelegalni "pushback", nasilje i ponižavanje migranta na granicama Europske unije od strane policije zemalja članica EU dešava svakodnevno. Većina ovih izbjeglica i migranta niti nemaju priliku zatražiti azil u tim zemljama tako da niko niti utvrđuje da li su ili ne „lažni tražioci azil“.

 „Tim No Name Kitchen u Velikoj Kladuši i Bihaću izvijestio je da se pushbeck-ovi i dalje događaju svakodnevno. Naši dokazi upućuju na to da se fizičko nasilje tijekom odbijanja smanjilo, ali ljude u pokretu često verbalno vrijeđaju i ponižavaju, zatvaraju u kombije i voze uokolo nekoliko sati prije nego što budu ostavljeni usred šume ili planina. U ovom mjesecu zabilježeno je više slučajeva odbacivanja obitelji s djecom kao i maloljetnika bez pratnje, koji su bili izloženi krađama, ali i fizičkom nasilju“, navedeno je u izvještaju mreže nevladinih organizacija Border Violence Monitoring Network objavljenog 25. novembra ove godine.

podaci IOM-a

Prema podacima IOM-a u BiH od 19 do 25 septembra zabilježen je porast broja novih migranata. Oko 2.500 registrirano je u kampu Borići, Lipa, Blažuj i Ušivak dok je u istom periodu zabilježeno 2.259 odlazaka iz prihvatnih centara.Najveći broj novih migranta registriran je u kampu Blažuj. U centru je registrirano ili predregistrirano ukupno 1476 migranata, dok je tijekom izvješćivanja otišlo 1226 osoba tjedan.  Od 31. oktobra do 13 novembra IOM je zabilježio 4.000 novih dolazaka migranta u četiri kampa pod njihovom kontrolom u BiH. U istom peridou preko 4.410 migranta je napustilo kampove.

(zurnal.info)