Bošnjaci pod zastavom ISIL-a (1):Bejt komandosi pod komandom Gorana zvanog Abdullah
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Bošnjaci pod zastavom ISIL-a (1): Bejt komandosi pod komandom Gorana zvanog Abdullah

Žurnal u nastavcima objavljuje Ispovijest bivšeg borca ISIL-a u kojem otkriva gdje se nalaze mladići koji se trenutno bore na sirijskom ratištu. Priča teroriste o teroristima...

Bejt komandosi pod komandom Gorana zvanog Abdullah
Nusret Imamović i Bajro Ikanović; FOTO: zurnal.info

Prošle godine bio je pripadnik ISIL-a. Sada je svjedok pokajnik. Istražnim organima u Bosni i Hercegovini ispričao je sve što zna o ISIL-u, o bh. državljanima koji su ratovali za ISIL i ostale terorističke formacije u Siriji i Iraku.    

„U Siriji su bile tri ketibe u kojima su se borili bh. građani. Jednom je komandovao Bajro Ikanović i ona se zvala Bejt Komandos. Pored te ketibe, u kojoj je bilo bh. državljana, bila je ketiba i Bejt Muhadžiri u kojoj je za bh državljane bio zadužen Safet Brkić. Treća ketiba je bila Bejt Balkan, kojom je komandovao Beograđanin Goran Pavlović zvani Abdullah“, navodi svjedok.

Njegov identitet ne smijemo objaviti. Ali njegovo svjedočenje objavljivat ćemo u nastavcima. Priča teroriste o teroristima.

NUSRET IMAMOVIĆ

Nusret Imamović najtraženiji je bh. terorista. Njegovo ime je na američkoj crnoj listi i na Interpolovoj potjernici.    

„Nusreta Imamovića poznajem odranije, iz Gornje Maoče. Čuo sam da živi u Siriji, u gradu Azazu. Bio sam u tom gradu i neka braća su išla da ga posjete. Nusret je tada živio u kući Muradifa Hamzabegovića. Dok sam još bio u Siriji, znam da je bio u gradu Idlib i da je obavljao poslove šerijatskog sudije. Kćerka Esma mu se udala za nekog Saudijca. Članovi njegove ketibe (jedinice op.a.) čuvaju stražu oko njegove kuće. Njegova cijela familija je u Siriji“, ispričao je svjedok svoja saznanja o Nusretu Imamoviću, inače pripadniku terorističke organizacije Al Nusra.

BAJRO IKANOVIĆ

Bajru Ikanovića, drugog najpoznatijeg bh. ratnika u Siriji, svjedok je poznavao po nadimku Ebu Halid. Sreo ga je u gradu Haritanu u Siriji. Tada je na njemu vidio brojne ožiljke. 

„Bajro je bio komandir ketibe pod nazivom Bejt Komandos. Ta ketiba pripada Islamskoj državi.  U toj jedinici bilo je boraca iz Arabije i Rusije. Znam da je Bajro Ikanović često mijenjao gradove u Siriji i Iraku i da je dvaput ranjen. Vidio sam mu ožiljke na stopalu desne noge. Kasnije sam čuo da je u maju 2016. godine poginuo u Iraku. Mislim da je bilo ili u Ramali ili u Faludži. Poginuo je od avionske bombe“, ispričao je bivpi pripadnik ISIL-a.   

Jasmin Keserović i Emir Ališić

JASMIN KESEROVIĆ

Abu Muhameda, Japu, ili pravim imenom Jasmina Keserovića svjedok je upoznao u Siriji, u gradu Haritanu. Keserović je bio pripadnik jedinice kojom je komandovao Srbijanac Goran Pavlović. Nakon što se ta jedinica raspala, Keserović je prešao u jedinicu Bajre Ikanovića.

„Koliko znam, Keserović nije bio ranjavan. Imao je problema sa koljenima, ali je išao u borbe. Poznat je kao osoba koja se voli hvaliti. Često je na internetu objavljivao video klipove. Oženjen je pastorkom Gorana Pavlovića i znam da je dobio dijete koje je umrlo. On se ne namjerava vraćati u BiH“, tvrdi svjedok.   

EMIR ALIŠIĆ

Za Emira Ališića svjedok je čuo da je otišao u Siriju u decembru 2013.godine. Sreli su se u gradu Azazu.    

„U Siriji je sa suprugom Sadžidom i šestoro djece, od čega su mu troje pastorci. U početku je držao stražu u ketibi Gorana Pavlovića i to na liniji prema Oslobodilačkoj vojsci. Nakon što se raspala jedinica Gorana Pavlovića prešao je u ketibu kod Rame Pazare, a nakon toga kod nekih Arapa. Koliko mi je poznato, danas živi u Raki“, navodi bivši Ališićev suborac.    

Ines Midžić i Ramo Grahović

INES MIDŽIĆ

Salahudin je nadimak Inesa Midžića. Svjedok ga je upoznao u gradu Haritanu, početkom 2014. godine. Tada je od njega čuo da se borio u nekoliko arapskih jedinica, a nakon toga je prešao u jedinicu Gorana Pavlovića.    

„Poznat je kao osoba koja se voli hvaliti i fotografirati. Često je objavljivao klipove. Siguran sam da se i on neće vratiti u BiH. Trenutno živi u Raki“, kazao je istražiteljima svjedok „A“.   

RAMO GRAHOVIĆ

Početkom 2016. godine svjedok je u gradu Mimbidž upoznao Ramu Grahovića.    

„Znam da je mjesec i po bio u zatvoru u Raki kod „emnija“ (obavještajna služba ISIL-a op.a.). Tamo je bio sa izvjesnim Šemsom Šumanom. Ramo u Siriji živi sa suprugom i sinom koji je ranjavan. Poznat je kao osoba koja kod sebe ima veće količine novca“, navedeno je u zapisniku o saslušanju svjedoka „A“.   

HARIS SIVAC

Harisa Sivca svjedok je upoznao u gradu Haritanu, kao pripadnika jedinice Gorana Pavlovića. Kasnije je, tvrdi svjedok, Haris Sivac prešao u jedinice pod komandom njemu nepoznatih Arapa.   

„Poginuo je krajem 2015. godine u gradu Elbab, prema liniji Oslobodilačke vojske Sirije. Pogođen je metkom velikog kalibra u glavu“, ispičao je bivši pripadnik ISIL-a.   

Haris Sivac i Senad Hasanović

SENAD HASANOVIĆ

Ebu Dudžana, ili pravim imenom Senada Hasanovića, svjedok je također upoznao u gradu Haritanu. Hasanović se borio u jedinici Bajre Ikanovića, a potom kod Rame Pazare. Učestvovao je u napadu na Kobane, kada je i ranjen.    

„Imao je Facebook profil pod imenom Ebu Rukaja. Imao je mnogo novca, nosio je uvijek dobre uniforme i ličio je na kriminalca. Za njega se govorilo da je najbolji borac iz Bosne, da je ubio mnogo neprijateljskih vojnika. Nakon pogibije Rame Pazare preuzeo je komandu nad njegovom jedinicom. Znam da je ostao u okruženju u gradu Mimbidžu“, kazao je svjedok „A“.   

Eduard Durguti i Elvin Odobašić

EDUARD DURGUTI

U Gornjoj Maoči svjedok je upoznao Eduarda Durgutija kojeg je kasnije sreo u Siriji. Nadimak mu je Musa. Bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića,    

„Kasnije se priključio Senadu Hasanoviću. Njegova supruga je trenutno u Mosulu, u Iraku, a on je sa Hasanovićem ostao u okruženju u Mimbidžu“, ispričao je svjedok.    

Elvina Odobašića zvanog Omer upoznao sam 2013. godine u gradu Haritanu. Često je mijenjao ketibe, a bio je kod Gorana Pavlovića. U gradu sam ga viđao sa automatskom puškom. Zadnji put sam ga vidio u gradu Elbab gdje je vadio papire da ne može da ratuje“, prisjetio se svjedok „A“, te dodao da je Odobašić oženjen Bosankom i da ima jedno dijete.    

AZUR KARASULJIĆ

Azura Karasuljića svjedok je upoznao u Gornjoj Maoči. Za njega je čuo da je bio blizak Nusretu Imamoviću i da je u istom gradu gdje je i Nusret. Nikada ga, međutim, nije sreo u Siriji.    

Azur Karasuljić, Aldin Alibašić i Armel Dželko

ALDIN ALIBAŠIĆ

No, Ebu Omera, odnosno Aldina Alibašića svjedok-pokajnik upoznao je u Siriji, kao pripadnika jedinice pod komandom Gorana Pavlovića.

„Čuo sam da njegov otac prodaje oružje, a da on sa Edinom Alijevim izrađuje neke karte. Radi u kancelariji pri nekoj vojnoj jedinici. U Siriji je kompletna njegova porodica“, ispričao je svjedok-pokajnik.    

ARMEL DŽELKO

Abdulaha Rusa, odnosno Armela Dželku, svjedok je upoznao u Siriji. Zna da se borio u jedinici Bajre Ikanovića, te da je ostao da živi u Raki, glavnom gradu  središtu sirijskog dijela Islamske države.

Nastaviće se...


(zurnal.info)