Bosna i Hercegvoina:BANJA LUKA: Parlament danas o suradnji RS-a sa Haškim tribunalom, traženi podaci o Tomašici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BANJA LUKA: Parlament danas o suradnji RS-a sa Haškim tribunalom, traženi podaci o Tomašici

Traženo je dostavljanje razne dokumentacije iz ratnog perioda, od 1992. do 1995

BANJA LUKA: Parlament danas o suradnji RS-a sa Haškim tribunalom, traženi podaci o Tomašici

  Razmatranjem izvještaja o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na dnevnom redu je i izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom tokom prošle godine.

U izvještaju se potvrđuje da je Tužilaštvo Haškog tribula tokom prošle godine dostavilo Centru RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba te MUP-u RS-a 20 pisanih zahtjeva na postupanje.

Zahtjevi su se uglavnom odnosili na predmet protiv haškog optuženika Ratka Mladića, s obzirom na to da je pretresno vijeće odobrilo zahtjev Tužilaštva Haškog tribunala da ponovo otvori dokazni postupak radi iznošenja dokaza o masovnoj grobnici u mjestu Tomašica kod Prijedora. 

Traženo je dostavljanje razne dokumentacije iz ratnog perioda, od 1992. do 1995.

Tužilaštvo Haškog tribunala također je za potrebe u predmetu protiv Ratka Mladića zahtijevalo dostavljanje podataka koji se odnose na utvrđivanje određenih činjenica, te na evidencije koje su se ticale poimenično navedenih 26 osoba i kopije dokumenata iz oblasti personalne, disciplinske i krivične evidencije za ove osobe, stoji u izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom tokom prošle godine. 

U izvještajnom periodu nije bilo obavezujućih naloga sudskog vijeća za svjedočenje, a u vezi s postupcima koji se vode u Haškom sudu, kao ni zahtjeva za pružanje dodatnih garancija vlasti RS-a za eventualni privremeni boravak optuženih osoba na teritoriji RS-a. 

Također, lani su ostvareni i kontakti s advokatskim timom odbrane u predmetu Ratko Mladić radi osiguranja potrebnih podataka vezanih za ovaj proces. 

Poslanici će danas glasati o razmatranim tačkama ovog trodnevnog zasjedanja.

(FENA)