Analiza dnevnika:ATV/FACE TV: Terorizam, migranti i drugi strahovi
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

ATV/FACE TV: Terorizam, migranti i drugi strahovi

U protekloj sedmici pojavila se bitna i vidljiva razlika u obradi vijesti o izbjegličkoj krizi jer je Face TV odgovorno pristupila temi, dok je ATV u isti koš strpala terorizam i masovni dolazak izbjeglica s Bliskog istoka

ATV/FACE TV: Terorizam, migranti i drugi strahovi

ATV: TERORIZAM, MIGRANTI I DRUGI STRAHOVI

19. – 25. august 2015.

STVARANJE PANIKE: Vijest o Udarnoj grupi za borbu protiv terorizma koja se oglasila povodom mogućeg priliva migranata, kako ih ATV imenuje, kontekstualizirala je izuzetno ranjivu i ugroženu skupinu u vidu nadolazeće prijetnje (utorak 25. avgust, urednik Vlatko Vukotić). Čak i da se u obradi pratilo samo oglašavanje tijela zaduženih za antiterorističko djelovanje, nedostajala je obzirnost, ili zdrav razum, jer migranti, tj. izbjeglice, danima se već zadržavaju ili prolaze kroz susjedne zemlje, bez da ih se povezuje s terorizmom. Ili da postoje dokazi o pripremi terorističkih napada. Ako se uz to još doda i izjava ministra bezbjednosti Dragana Mektića, koja je uklopljena u dijelu gdje ministar proglašava bezbjednosnu situaciju zabrinjavajućom, efekat izazivanja panike uspješno je postignut.

SPECIJALNI TRETMAN SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA: Prilog o Specijalnom tužilaštvu RS i najavama da se spremaju zakonske izmjene o nadležnostima tužilaštva pokušao se baviti i radom ove institucije. Ali ako se radi priča o tužilaštvu, koje je bilo poznato po tome što ne podiže optužnice, to zahtjeva da se bar spomenu te činjenice, ili mnogobrojne kritike na račun specijalnih tužilaca. Zbog toga je pokušaj da se prikaže širi kontekst vijesti izgledao kao prećutkivanje slona u sobi.

KOJI JE ŽANR MILORAD DODIK? U četvrtak 20. avgusta Slaviša Bajić je napravio nemali propust jer je ozbiljno tretirao izjave Milorada Dodika koje su obznanjivane u vidu nepobitne istine sa pijedestala press konferencije. Ali ako neko sebi dopusti da svoju retoriku i populizam banalizuje do te mjere da političke protivnike optužuje za odsustvo investicija u nestabilni bankarski sektor, onda je propust ne izrugivati se takvoj niskosti. Uopšteno uzev, Dodikove izjave zahtijevaju satirički pristup. U suprotnom, rizikuje se ozbiljnost koju nije zaslužio.

OCJENA: 3

PLUS SEDMICE:

Nije ga bilo.

MINUS SEDMICE:

Tretman izbjegličke krize i povezivanje sa strahom od terorizma. Primjer koji pokazuje koliko je bitna uloga urednika koji nije smio dopustiti efekat zazivanja panike i neosnovanih bojazni.

 

...

 

FACE TV: SARAJEVO TAMO NEKI FESTIVAL

19. – 25. august 2015.

ANALITIČKI OSVRT: I u ovoj sedmici Face TV je odgovorno pristupila problemu izbjegličke krize, pa je po kratkom izvještaju o stanju u Makedoniji vođen zanimljiv i dosta informativan razgovor s političkom analitičarkom Ivanom Jordanovskom koja nam je približila stanje u toj državi (petak, 21. avgust, urednica Erna Saljević). Razgovorom se problematizirao i odnos drugih država prema pristiglim izbjeglicama, a svaki doprinos otvaranju debate i podizanju svjesti o tzv. migrantskoj krizi zaslužuje poštovanje. Face TV odlučila se približiti temu analitičkim regionalnim osvrtom i pridavanjem pažnje dešavanjima u Makedoniji.

SFF ZASLUŽUJE VIŠE: Nedjeljna vijest o zatvaranju najvećeg regionalnog filmskog festivala (urednik Srđan Kureljušić), koji se održava u Sarajevu, zaslužuje bolji i kvalitativno drugačiji tretman, umjesto poslovičnog nabrajanja o nagrađenima i broju prikazanih filmova. Radi se o jednom od najznačajnih kulturnih događaja u ponudi kojom se ne možemo baš pohvaliti, te je zbog toga potrebno kreativnije osmisliti propratni sadržaj. Ako događaji o sportskim uspjesima mogu zauzeti kompletan dnevnik, onda i značajni prilozi iz kulture mogu dobiti znatno veću minutažu. No, pitanje je vjerovatno čime ih ispuniti? Detaljnijim, a opet kratkim predstavljanjem filmova, intervjuisanjem gostiju, upoređivanjem takmičarskih programa… To su samo neki od mogućih scenarija, ali oni zahtijevaju umješnost i kreativnost u pripremi.

IZDVOJENO: Uspjeh Amela Tuke, našeg bronzanog atletičara, dočekan je opet euforično, ali s malo više mjere i ukusa u odnosu na prošlu sedmicu kada su nas obradovali košarkaši. Ipak, nevjerovatno je s koliko nesrazmjerne pažnje i vremena se časte naši sportisti, i to samo u trenucima blistavosti, u odnosu na, naprimjer, zapuštenu i potcijenjenu kulturu (utorak, 25. avgust, urednik Nino Bilajac).

SUTORINA UZVRAĆA UDARAC: Ist taj dan, taman kada smo pomislili da je gotov naduvani granični sukob sa Crnom Gorom, Sutorina se opet probija u sam vrh dnevnika. Mogli smo slušati o novim domišljatim političkim inicijativama profesora sa Fakulteta političkih nauka, iz rubrike vjerovali ili ne, koji najavljuju silne peticije i nove političke pokrete za teritorijalne borbe. Pitanje je samo: je li se u BiH zaista ništa drugo ne dešava na političkoj sceni ili je do te mjere lako okupirati pažnju naše dokone javnosti i neupućenih medijskih radnika?

OCJENA: 5

PLUS SEDMICE:

Nesenzacionalistički i ispitivački pristup izbjegličkoj krizi. Odluka uredništva da ide dalje od obrade dostupnih informacija.

MINUS SEDMICE:

Uvrštavanje bizarnih političkih inicijativa u dnevnički sadržaj, tj. davanje značaja usamljenim romantičarski zanesenim borcima za teritorijalno proširenje.

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica iza nas nije se izdvojila kvalitetom, zapravo obje televizije su pokazale sad već svoje karakteristične slabosti. Pojavila se značajna razlika u obradi vijesti o izbjegličkoj krizi jer je Face TV odgovorno i sa pažnjom pristupila temi, dok je ATV, slijedeći saopštenja naših zvaničnika, u isti koš strpala terorizam i masovni dolazak izbjeglica sa Bliskog istoka. Ako se uz to još doda ozbiljan tretman Dodikovih sve nebuloznijih izjava, iza nas je izuzetno loša sedmica banjalučke televizije. Tretirati gafove predsjednika kao uobičajene izjave sasvim regularnog sadržaja znači da se pristaje na njegov prizemni populizam i da se isti normalizuje u javnom govoru.

Preneseno sa Analiziraj.ba

(zurnal.info)