UDRUŽENJE BH NOVINARI:Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

UDRUŽENJE BH NOVINARI: Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala

Upravni odbor BH novinara ambasadora Petra Ivancova pozvao je da se javno izvini zbog verbalnih uvreda

Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala

Udruženje BH novinari izdalo je saopštenje u kom poziva Petra Ivancova, ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini, da se javno izvini zbog verbalnih uvreda i neprimjerenih komentara o portalu Žurnal i njegovom novinaru Avdi Avdiću. Gostujući u programu N1 televizije u Sarajevu, ambasador Ivancov je rekao kako za njega “portal Žurnal nije kredibilan”, te da se novinar Avdo Avdić “upleo u unutrašnje političke postupke i procese”: 

- Upravni odbor BHN smatra kako izjave gospodina Petra Ivancova predstavljaju grubi atak na slobodu medija i prava novinara da kritički analiziraju aktuelna zbivanjima u BiH uključujući i političko – obavještajne i pravosudne afera, o kojima je Žurnal pisao poslednjih nekoliko mjeseci. Dajući vlastita, ničim argumentirana mišljenja o radu novinara Žurnala, ambasador Ivancov je cijelu redakciju doveo u direktnu opasnost! Ovaj diplomatski pritisak na novinare Žurnala ima dodatnu težinu, budući da dolazi od ambasadora Ruske Federacije – države sa značajanim uticajem u BiH i zemljama regiona, i da je pokrenut sa ciljem rušenja profesionalnog ugleda i vjerodostojnosti informacija koje objavljuje ovaj medij - poručuju iz BH novinara.

Upravni odbor BHN poziva Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih  poslova BiH da hitno pošalju protestnu notu ambasadi u BiH i nadležnim institucijama Ruske Federacije zbog nedopustivog uplitanja njihovg diplomate u rad jednog bosanskohercegovačkog medija:

- Također, UO BHN će poslati protestno pismo Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije zbog izjava ambasadora  Ivancova - navodi se u saopštenju.
(zurnal.info)