Milorad Dodik nastavlja da prijeti:Ako neko misli da se junači i da me smijeni, neka proba!

Istražujemo

Milorad Dodik nastavlja da prijeti: Ako neko misli da se junači i da me smijeni, neka proba!

Tineke Strik je pozvala OHR da Dodiku postave ultimatum za povlačenje posljednjih poteza i da ukoliko to ne ispoštuje iskoriste Bonska ovlaštenja i da ga smijene. Milorad Dodik vrijeđao Schmidta nazivajući ga lažnim visokim predstavnikom i ambasadora Murphyja nazivajući ga "tetkom". Kazao je da se zbog pijeteta prema žrtvama Srebrenice nije ranije oglašavao, ali je istovremeno zaboravio spomenuti koncert nakon obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, sramotni bilboard u Vlasenici i izjave Nenada Stevandića na Informer TV-u

Ako neko misli da se junači i da me smijeni, neka proba!
Milorad Dodik: Ovo je politički proces

"Političari iz Republike Srpske ostaju pri zahtjevu da u Ustavnom sudu BiH ne trebaju biti strane sudije", izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a kao reakciju na sve glasnije pozive na njegovu smjenu.

Nakon što je u martu Ustavni sud BiH stavio van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je počeo da poduzima korake za otcjepljenje tog bh. entiteta negiranjem odluka Ustavnog suda BiH i podrivanjem odluka OHR-a.

Uslijedili su sve glasniji pozivi na uvođenje sankcija Dodiku.

OPASAN DODIKOV SECESIONISTIČKI PUT

Europarlamentarka Tineke Strik pozvala je OHR da u saradnji sa međunarodnoj zajednicom Dodiku postave ultimatum za povlačenje posljednjih poteza i izjava, te da iskoriste Bonska ovlaštenja da ga smijene sa funkcije ukoliko to ne ispoštuje. 

Potrebno je da EU ili grupa zemalja članica usvoji sankcije kako bi se zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala sigurnost i teritorijalni integritet BiH“, izjavila je Strik. 

Istina, poštovanje žrtava i podrška preživjelima28. godišnjica genocida u SrebreniciIstina, poštovanje žrtava i podrška preživjelima

Uslijedio je sastanak koji su sazvali šef Delegacije EU Johann Sattler i direktorica za Evropu u u Službi za vanjske poslove EU Angelinom Eichhorst kojem su prisustvovali Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić i lider HDZ-a Dragan Čović.

Nakon ovog sastanka, Dodik je održao konferenciju za medije koju je ranije najavio.

„Iz pijeteta prema žrtvama Srebrenice nismo željeli ranije ništa komentarisati i ponosan sam jer je Republika Srpska organizirala rizičan skup na kojem se nije desio nijedan incident“, kazao je Dodik.

Upitan je za koncert koji je održan samo nekoliko sati nakon obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici u sklopu manifestacije „Petrovdanski dani Srebrenice 2023.“, ali on tvrdi da za to nije ni znao.

„Nisam ni znao za taj koncert. Nijedna izjava nije bila da dovede u poziciju da se povrijede žrtve. Smatramo da je u Srebrenici bio veliki zločin za koji su odgovarali oni koji su u tome učestvovali. Republika Srpska nema obaveze po tom pitanju i solidariše se prema bolu prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost“, kazao je.

Muk među ubicamaGromoglasna šutnja o SrebreniciMuk među ubicama

U momentu dok je sve ovo izgovarao, na konferenciji za medije do njega je sjedio predsjednik Narodne Skupštine Nenad Stevandić koji se jučer na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida, javio se uživo u emisiju na Informer TV-u govoreći da je „protiv toga da se bol majke ubijenih u Srebrenici pretvara u političku stvar“.

„Problem je u ranijim izvještajima gdje su poginuli u borbama izjednačeni sa strijeljanima. Ne može jedan zločin da zasjeni drugi i da zasjeni sve zločine nad srpskim narodima”, kazao je Stevandić u emisiji koja je bila posvećena negiranju genocida.

 

Podsjetimo i na bilboard posvećen Drugom odredu Šekovići, jedinici VRS koja je ubila više od 1.300 ljudi u Kravici, a koji je postavljen u Vlasenici na putu prema Srebrenici. 

DODIKOVI ULTIMATUMI

Na pitanje šta će poduzeti u slučaju da se poduzmu radnje na njegovoj smjeni kazao je da će „pokušati taj koji već jeste ludak natjerati da nešto uradi“, ali da predsjednika RS bira narod i pred Narodnom skupštinom se polaže zakletva.

„Prihvatam izbore u oktobru i ako taj neko misli da se junači neka proba. Ovo nije prijetnja. Možda bih i volio da se to desi pa da pokažemo našu odlučnost i njihovu nemogućnost“, kazao je Dodik koji je na konferenciji za medije vrijeđao američkog ambasadora Michaela Murphyja nazivajući ga „tetkom“ i Christiana Schmidta govoreći da je „lažni visoki predstavnik“.

Pored lažnog Šmita imamo i lažnog Marfija koji je postao tetka za sve. Čovjek je zamislio da je veliki igrač i da može sve. Sve te lažne floskule, lažna priča o Šmitu, Marfiju, pa pokušava da nametne agendu ponašanja...“, kazao je Dodik.

Direktor Službenog glasnika RS spreman za zatvorsku kaznuVicevi Miloša LukićaDirektor Službenog glasnika RS spreman za zatvorsku kaznu

Zaključio je da su zahtjevi RS-a jasni i da se Vijeće ministara BiH mora popuniti, odnosno što prije imenovati ministra finansija BiH i kopredsjedavajućeg. Odredio je i pod kojim uslovom može doći da van snage stavi zakone o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u.

- Predlažemo da se tri zakona, onaj o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH rješavaju u paketu. Posebno tražimo da se riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nećemo odustati od zahtjeva da strane sudije budu odstranjene i ako bude usvojen takav zakon, onda može biti stavljen van snage zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, kazao je Dodik.

Na kraju je kazao da Republika Srpska ne poziva na sukob, da je za njih ovo politički proces.

„Čujemo da drugi kažu ako ovo bude biće rata, ali neće biti rata“, kaže Dodik.

EVROPSKA KOMISIJA ODBILA PROJEKTE RS

Podsjetimo da je zbog Dodikovih secesionističkih izjava o cijepanju RS, Evropska komisija odbila osam projekata Republike Srpske, dok su odobrili novac samo za projekte u Federaciji BiH, zbog čega je Dodik najavio blokiranje 298 miliona eura bespovratnih sredstava koje je EU odobrila krajem juna. 

Pitanje otcjepljenja Republike Srpske, Dodik je do sada iz različitih razloga otvarao 30-ak puta, a možda čak i više. 

O ovome je Žurnal pisao ranije. 

Milorad Dodik je 30 puta prijetio izdvajanjem RS iz BiHStvar koja se govori samo jednomMilorad Dodik je 30 puta prijetio izdvajanjem RS iz BiH

Referendumom i otcjepljenjem je prijetio i nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava negiranje genocida. No, aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt jučer je u Srebrenici kazao da je spreman proširiti ovaj zakon na način da osuđeni ratni zločinci više ne mogu obavljati javne funkcije. Istakao je i to da će učiniti sve da svi oni koji i dalje negiraju genocid krivično odgovaraju. 

(zurnal.info)