JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Sparti od Milorada Dodika 200.000 KM za odlikovanja
Istraga
VIŠE NE MORA DA SE NAGAĐA: Sparti od Milorada Dodika 200.000 KM za odlikovanja
Kako je portal „PratimoTendere“ upozoravao, Služba predsjednika RS ugovor za nabavku odlikovanja dodijelila je firmi „Sparta Armour“. Firma je, očito, znala da joj je posao namijenjen pa se, na procjenu od 200.000 KM, ponudila za samo 10 KM jeftinije
Patriota Dane Čanković iz budžeta BiH dobio pola miliona KM
Istraga
DOK SE ZALAŽE ZA SAMOSTALNU RS: Patriota Dane Čanković iz budžeta BiH dobio pola miliona KM
Ideju o samostalnoj RS Dane Čanković, lider pokreta „Izbor je naš“, nikada nije napustio. To ga nije spriječilo da iz javnih bh. budžeta uzme novac za vulkanizerske usluge i održavanje higijene voznih parkova. Od 2015. godine do danas njegova Autoperionica „Dobro“ sa javnim sektorom zaključila je 112 ugovora vrijednih ukupno 485.647 KM sa uračunatim PDV-om.
Ministarstvo finansija i trezora kupuje vozila za 200.000 KM!
Istraga
LIMUZINE ZA TEGELTIJINOG NASLJEDNIKA: Ministarstvo finansija i trezora kupuje vozila za 200.000 KM!
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine raspisalo je tender za dva vozila – jedan vrijedan 130.000 KM, drugi 70.000 KM s porezom. (Ne)potrebno rasipništvo javnim novcem samo je dio problema jer, uvjeravaju nas stručnjaci iz oblasti javnih nabavki, Zoran Tegeltija i saradnici krše zakon crtajući željene modele vozila Audi u tenderskoj dokumentaciji
Na slobodu nakon snimljenog krivičnog djela
Istraga
KAD JE SNIMAK (NE)ZAKONIT: Na slobodu nakon snimljenog krivičnog djela
Pravni stručnjaci, ali i medijski radnici s kojima smo razgovarali, upozoravaju da treba biti pažljiv pri javnoj objavi audio i video snimaka, provjeriti izvor od kojeg ti snimci dolaze, da li se radi o montaži, jer to na koncu može prouzrokovati i inkriminaciju onoga ko objavi jedan takav snimak.
Smiju li mediji, revizori i inspektori biti dio političke raspodjele?
Istraga
Nezavisnost na BiH način: Smiju li mediji, revizori i inspektori biti dio političke raspodjele?
Kada mediji i uredi za reviziju postanu politički plijen, jasno je da od nezavisnosti nije ostalo više ništa. Naši sagovornici ne vide ništa sporno u činjenici da je Ured za reviziju institucija Federacije BiH raspoređen kao dio političkog dogovora stranaka većine.
RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM
Istraga
IAKO IMAJU 700 ZAPOSLENIH: RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM
Firme Junuzović-kopex i Beat BH iz Živinica za 78 miliona maraka u naredne dvije godine kopat će ugalj u RMU Đurđevik. Kao opravdanje za ovu nabavku iz RMU Đurđevik naveli su, iako imaju oko 700 zaposlenih, nedostatak radne snage i mehanizacije.
Stečajem Zraka radnici idu na ulicu, a imovina prodana u bescijenje
Istraga
POSLJEDICE VLADAVINE SDA: Stečajem Zraka radnici idu na ulicu, a imovina prodana u bescijenje
Radnici Zraka ne dozvoljavaju ulazak stečajnog upravnika u firmu, ističući da ne vjeruju da mu je cilj spasiti Zrak. Novi v.d. direktor ističe da bi se stečaj trebao poništiti jer je Zrak u postupku finansijske konsolidacije, upozoravajući da bi stečaj značio likvidaciju firme, rasprodaju imovine i opreme u bescijenje, te otkaz radnicima. Istovremeno, najavljuje reviziju poslovanja...
Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir
Istraga
Dok u Federaciji plaća honorare tužiocima: Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir
Osim što im zaposli ponekog člana porodice, Vinko Jakić ima i druge metode održavanja dobrih relacija sa nosiocima pravosudnih funkcija. Žurnal je u posjedu više ugovora zaključenih između Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, odnosno direktora Jakića, te određenih tužilaca i sudija.
Usluge Nermina Vile građani plaćaju 8.000 KM
Istraga
ADVOKAT ERS OSUMNJIČEN ZA MALVERZACIJE NEKRETNINAMA: Usluge Nermina Vile građani plaćaju 8.000 KM
Protiv Vile je 2017. potvrđena optužnica u kojoj ga tužioci terete da je u grupi Alije Delimustafića nezakonito knjižio napuštene stanove u Sarajevu, čime je protivpravno stečena korist od 10 miliona KM. Suđenje do danas nije okonačno. Vila je i ranije osuđivan.
Plan javnih nabavki objavili nakon našeg upita
Istraga
ANALIZA PLANOVA JAVNIH NABAVKI (3): Plan javnih nabavki objavili nakon našeg upita
U trećem tekstu u vezi s problemima planiranja javnih nabavki izdvajamo primjere gdje ugovorni organi objavljuju plan javnih nabavki tek nakon naših upita, ali i one gdje se javni novac troši prije objavljivanja planskih dokumenata.
Olimpijski stadion propada, Grbavica je nedovršen objekat
Istraga
DOK OBEĆAVAJU NACIONALNI STADION: Olimpijski stadion propada, Grbavica je nedovršen objekat
„Sportska infrastruktura u Sarajevu je zastarjela, nefunkcionalna, skupa za održavanje i ne zadovoljava međunarodne standarde“, ustvrdit će potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo za Žurnal. Ima li smisla graditi novi nacionalni nogometni stadion pored postojeća dva kojima svakako treba rekonstrukcija, te drugih sportskih objekata koji vape za obnovom?
Firma Rudar za pet godina dobila poslove vrijedne 40 miliona KM
Istraga
Iznajmljivanje radne snage i mehanizacije: Firma Rudar za pet godina dobila poslove vrijedne 40 miliona KM
Kada je u pitanju iznjamljivanje privatnih rudara rudnici u sastavu Koncerna EPBiH nemaju problema sa nedostatkom novca. Ponovo kao i prethodnih godina izdvajaju milione maraka za firmu Rudar iz Tuzle jer osim ove firme niko drugi se ne prijavljuje na unosne tendere
Pravosuđe u HNK bermudski trokut u kojem visoka korupcija nestaje
Istraga
TUŽITELJI LOVE MARIHUANU I POŠTARE: Pravosuđe u HNK bermudski trokut u kojem visoka korupcija nestaje
Zbog nerada pravosuđa u HNK-u, procesa u ladicama (obitelj Krstić, slučaj Šejtanić, bespravna gradnja, Peti kat...), a istovremeno sustavnih pritisaka na neovisno novinarstvo, u smislu prijetnji, napada, tužbi protiv istine, portal Hercegovina.info održao je danas u Mostaru tiskovnu konferencije za medije "Pet do dvanaest", koja se održala u parku Zrinjevac u vrijeme istovjetno simboličnom nazivu konferencije.
Podaci institucija BiH u rukama privatne firme
Istraga
MIDDLE POINT KAO VELIKI BRAT: Podaci institucija BiH u rukama privatne firme
Proteklih 13 godina sve što se dešava u institucijama BiH nadgleda „Middle Point“. Podatke sa kamere ne obrađuje Služba za zajedničke poslove institucija BiH ili bilo koja druga institucija, već ova firma i istoimena agencija. Rukovodstva Službe sve ovo su radila pod krinkom zaštite imovine i budžeta. Milioni maraka odlili su se na račun privatne firme. Posebna opasnost je manipulacija podacima i mogućnost eventualne ucjene.
Zašto Tužilaštvo ne istražuje nezakonitosti oko EYOF-a, novogodišnjeg koncerta, revije na ledu...?
Istraga
Nakon privođenja Abdulaha Skake: Zašto Tužilaštvo ne istražuje nezakonitosti oko EYOF-a, novogodišnjeg koncerta, revije na ledu...?
Bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kuvajtu Abdulah Skaka nakon privođenja u Tužilaštvo Kantona Sarajevo biće zadržan 24 sata, do odluke o eventualnom zahtjevu za određivanju pritvora. Skaku tužilaštvo tereti za zloupotrebe službenog položaja, no postavlja se pitanje šta je s drugim brojnim prijavama nezakonitosti koje su obilježile njegov mandat a koje još uvijek nisu predmetom istrage tužilaštva.
Kemal Čaušević osuđen za primanje dara, ali ne i za pranje novca
Istraga
Sudski epilog predmeta Pandora: Kemal Čaušević osuđen za primanje dara, ali ne i za pranje novca
Deset godina nakon što mu je "zaleđena" imovina, sud je utvrdio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Kemal Čaušević nekretnine kupio "prljavim novcem". Ipak, on s tom imovinom ne može raspolagati sve dok ne uplati 1,7 miliona KM za koje je utvrđeno da je stekao čineći krivično djelo primanje dara, odnosno da ih je uzeo u periodu od 2007. do 2011. godine od dvojice uvoznika tekstila kako bi im omogućio povlašteni položaj prilikom uvoza robe
OC Jahorina godinama nekažnjeno krši Zakon o javnim nabavkama
Istraga
KARTELIZACIJA JAVNIH NABAVKI: OC Jahorina godinama nekažnjeno krši Zakon o javnim nabavkama
Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa više stotina miliona maraka koje svake godine troši kroz javne nabavke. Bez obzira na to ne poštuju u potpunosti Zakon o javnim nabavkama, a stručnjaci upozoravaju da postoji i mogućnost od kartelizacije nabavki gdje su tenderi unaprijed pripremljeni za odabrane firme. Kolike su nepravilnosti prilikom dodjeljivanja tendera najbolje pokazuje činjenica da se i SIPA uključila u provjeravanje navoda o sumnjivim nabavkama, piše portal pratimotendere.ba
Tužilaštvu nije dovoljno ni kada političari javno priznaju korupciju
Istraga
STRANAČKA ZAPOŠLJAVANJA U BRČKOM: Tužilaštvu nije dovoljno ni kada političari javno priznaju korupciju
Sve su češća javna priznanja stranačkih kadrova da političke stranke imaju direktan utjecaj prilikom zapošljavanja u brčanske javne institucije i preduzeća. Na ovaj problem mediji, nestranački aktivisti, pa i šira javnost upozoravaju već godinama. No, čak i javna priznanja očito nisu dovoljna Tužilaštvu Brčko distrikta da procesuira sve odgovorne
Istraga zbog zloupotreba položaja, zapošljavanja, dodjeljivanja grantova...
Istraga
Zašto pretresaju Skakinu kuću: Istraga zbog zloupotreba položaja, zapošljavanja, dodjeljivanja grantova...
Tužilaštvo KS okončava istražni postupak protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva i trenutnog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake (SDA) zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom zapošljavanja savjetnika u Gradsku upravu, osvjetljavanja puta do svoje vikendice u Općini Trnovo, prevare sa kandidaturom za domaćina utrke Formule E, zloupotrebe prilikom dodjeljivanja grantova udruženjima te nezakonitog lobiranja za reizbor na mjesto gradonačelnika. O svim aferama Žurnal je detaljno pisao...
Najnovije
Politika lopova
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Politika lopova
Dušu neću da predam
Iz Crvenog solitera: Dušu neću da predam
Patriota Dane Čanković iz budžeta BiH dobio pola miliona KM
DOK SE ZALAŽE ZA SAMOSTALNU RS: Patriota Dane Čanković iz budžeta BiH dobio pola miliona KM
Neprijatelja našeg daj nam danas
PISMENA ZADAĆA: Neprijatelja našeg daj nam danas
Zločini i genocid u režiji države Srbije
Presuda Stanišiću i Simatoviću: Zločini i genocid u režiji države Srbije
Ministarstvo finansija i trezora kupuje vozila za 200.000 KM!
LIMUZINE ZA TEGELTIJINOG NASLJEDNIKA: Ministarstvo finansija i trezora kupuje vozila za 200.000 KM!
Na slobodu nakon snimljenog krivičnog djela
KAD JE SNIMAK (NE)ZAKONIT: Na slobodu nakon snimljenog krivičnog djela
Smiju li mediji, revizori i inspektori biti dio političke raspodjele?
Nezavisnost na BiH način: Smiju li mediji, revizori i inspektori biti dio političke raspodjele?
Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvorske kazne
Bivši šefovi SDB Srbije krivi za udruženi zločinački poduhvat: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvorske kazne
RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM
IAKO IMAJU 700 ZAPOSLENIH: RMU Đurđevik unajmljuje radnu snagu za 78 miliona KM
Stečajem Zraka radnici idu na ulicu, a imovina prodana u bescijenje
POSLJEDICE VLADAVINE SDA: Stečajem Zraka radnici idu na ulicu, a imovina prodana u bescijenje
Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir
Dok u Federaciji plaća honorare tužiocima: Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir
Zakon protiv zakona, svi protiv svih
PISMENA ZADAĆA: Zakon protiv zakona, svi protiv svih
Usluge Nermina Vile građani plaćaju 8.000 KM
ADVOKAT ERS OSUMNJIČEN ZA MALVERZACIJE NEKRETNINAMA: Usluge Nermina Vile građani plaćaju 8.000 KM
Kako je propao Vučićev kontramiting
Naprednjačka Srbija beznađa: Kako je propao Vučićev kontramiting
Plan javnih nabavki objavili nakon našeg upita
ANALIZA PLANOVA JAVNIH NABAVKI (3): Plan javnih nabavki objavili nakon našeg upita
Samo vlast može krasti!
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Samo vlast može krasti!
Šaputanje nagluhom
Iz Crvenog solitera: Šaputanje nagluhom
Olimpijski stadion propada, Grbavica je nedovršen objekat
DOK OBEĆAVAJU NACIONALNI STADION: Olimpijski stadion propada, Grbavica je nedovršen objekat
Firma Rudar za pet godina dobila poslove vrijedne 40 miliona KM
Iznajmljivanje radne snage i mehanizacije: Firma Rudar za pet godina dobila poslove vrijedne 40 miliona KM