Bakirovi napadači na kameru:SDA nagrađuje presuđene nasilnike, optužene ubice i privredne kriminalce
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Bakirovi napadači na kameru: SDA nagrađuje presuđene nasilnike, optužene ubice i privredne kriminalce

Sebija Izetbegović prijetila čupanjem grkljana, Hamdija Abdić Tigar optužen zbog ubistva, Senaid Memić zbog prijetnji sudijama Suda BiH...

SDA nagrađuje presuđene nasilnike, optužene ubice i privredne kriminalce

"Nisam normalan". To je dijagnoza koju mi je uspostavila mama nacije – Sebija Izetbegović. A ona ne laže. Osim kad priča o dugovima i uspjesima KCUS-a. Tada joj sve brojke baš i nisu na mjestu.

Nisam normalan, ali barem imam grkljan. Zasad. A nastavim li da provociram Izetbegoviće, mogao bih Sebiju „pamtiti do kraja života“. Jer s njom se „ne smije igrati“. Ni s njom, a ni sa onima koji padaju u trans kada se mama nacije obraća u Novom Gradu. 

O Husi Ćesiru je riječ. Prvi je nominovao Sebiju Izetbegović za SDA-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH, onda joj je organizovao tribinu na kojoj je govorila, a njeni sagovornici aplaudirali, da bi na kraju sve svoje novogradske resurse stavio njoj na raspolaganje. Logično, i ona je uzvratila dobročinstvom. Ćesiru je na raspolaganje, u punom kapacitetu, stavila supruga Bakira. I sve članove Glavnog odbora, i sve presuđene kriminalce,i sve one siledžije skrivene iza zelene zavjese.

Hamdija Abdić Tigar je presuđeni nasilnik i optuženi ubica. Ovaj bivši robijaš danas je SDA-ov federalni zastupnik. U sudskim dokumentima piše da je 1996. godine, zajedno sa kriminalcem Eminom Pivićem, u Bihaću pokušao iznuditi 200 hiljada maraka od poduzetnika Nedžada Bajrića. Kada je ovaj odbio da da pare, Tigar i Pivić su mu napali kameru i nanijeli joj teške tjelesne povrede. Godinu ranije, piše u drugom sudskom spisu, Hamdija Abdić Tigar je sa svojim „saborcima“ na smrt pretukao kameru generala HVO-a Vlade Šantića i stavio je u kiselinu da zauvijek nestane.

Senaid Memić, sa ličnim podacima navedenim u spisu broj K-85/05, po funkciju načelnik Općine Ilidža, po ljudskim kvalitetima - „ugledni kadar SDA“, osuđivan je zbog ometanja rada pravosuđa.

„Imaš li dokaze,hajvane jedan“, urlao je načelnik Memić okrenut prema kameri postavljenoj iza sudije Suda BiH Nenada Šelede, netom nakon što je izrečena presuda protiv Memića juniora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksploziva.

Nakon ovoga, Senaid Memić je pravosnažno osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog ometanja rada pravosuđa, jer je kameri Suda BiH, postavljenoj iza sudije Nenada Šelede, govorio da je „četnik“, potom joj psovao „majku četničku“ i „majku koja se prodala strancima“.

Emir Bubalo pravosnažno je osuđen zbog krivičnog djela „pronevjera u službi“. Kazna zatvora u trajanju od godinu dana, uslovno, nije mu smetala da ponovo bude predložen i izabran za načelnika Općine Konjic. Ipak je samo „pokrao kameru“, a ne „državnu službu“.

SDA-ov „olovski vojnik“ Đemal Memagić osuđen je na godinu dana zatvora, uslovno, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti. Zbog niza provokacija popustili su mu živci, pa je zloupotrijebio položaj u Općini Olovo. Prethodno je tuđim parama izgradio most i nazvao ga po sebi.

Nezavisni intelektualac začaranog Kruga 99 Haris Zahiragić još od srednjoškolskih dana sklon je fizičkom nasilju. Zbog upotrebe hladnog oružja u mladalačkom zanosu nikad nije kažnjen. Naprotiv, nagrađen je pozicijama na Univerzitetu u Sarajevu. Kadar SDA.

Rasim Omerović je bivši načelnik Općine Kalesija. Osuđen je zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, jer je, po vlastitoj tvrdnji, „primjenjujući abecedni redoslijed u općinsku službu primio svoju suprugu“. Danas Omerović reformiše SDA Kalesija.

Bivši ministar SDA u Vladi Tuzlanskog kantona, Abdulah Zukić, optužen je zbog krivičnog djela „trgovina uticajem“. U pauzi između suđenja demolira kafane po Živinicama, a više puta je privođen zbog fizičkih obračuna.

Salko Zildžić nije osuđivan, iako je nekoliko puta prijetio novinarima FTV-a. Na očigled kompletnog Predsjedništva SDA Zildžić je fizički nasrnuo na svog stranačkog kolegu Dževada Mahmutovića. Pardon, na kameru.

Bego Gutić je aktualni zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona. Gađajući kameru postavljenu ispred stranačkog kolege Hazima Rančića, pogodio je dotičnog flašom u glavu. Rančić je, nakon incidenta, napustio sve funkcije u SDA. Gutić je ostao.

Adil Osmanović je zamjenik Predsjednika SDA. Njega su SDA-ovi nasilnici, pred kamerama, fizički izbacili iz prostorija Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici, kada je pokušao uvesti povjereništvo u Općinski odbor SDA. I za taj napad stranački vrh nikog nije sankcionisao.

(zurnal.info)