DODIK POČASTIO SAM SEBE: Blindirani mercedes i deset miliona maraka džeparca

ljiljana kovačević

U novoj predsjedničkoj ulozi Dodik će se voziti u blindiranom mercedesu, a imaće do sada najveći budžet na raspolaganju – deset miliona maraka za izigravanje Božić Bate

Carevina je opustošena, a njeni podanici, njih više od 46 hiljada koji mjesec dana kuluče za minimalac od 317 maraka, sledećeg mjeseca će za hranu imati na raspolaganju svega 4,5 marke. Zato će novi-stari car u Novoj godini do svoje palate stizati u novom ruhu i novoj limuzini. Dobro obaviješten izvor “Žurnala” tvrdi da je predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku kupljeno novo službeno vozilo, blindirani mercedes, koji je plaćen pola miliona maraka.

Isti izvor navodi da je Dodik, u vrijeme dok je bio na čelu Vlade RS, za kupovinu mecedesa prebacio 250 hiljada maraka na račun Kabineta predsjednika RS, znajući da će posle oktobarskih izbora zasjesti u predsjedničku palatu, dok je preostalih 250 hiljada maraka namirio iz budžeta svog prethodnika, vremešnog Rajka Kuzmanovića.

Naš izvor dalje navodi da su za novu Dodikovu limuzinu već naručene tablice čija su tri poslednja broja 111. Simbolično, neprikosnoveni vladar u Republici Srpskoj svima poručuje- ja sam predsjednik republike, ja gospodarim vladom, ja upravljam Narodnom skupštinom, ja sam broj jedan u svemu. Izdvajanje enormno velike sume novca za nabavku novog automobila Miloradu Dodiku (za šta sigurno nije bilo nasušne potrebe), u vremenu kada običan svijet ne zna kako će se prehraniti, karakteristika je poluprivatizovanih društvenih sistema, kakav je ovaj u kojem živimo. Da je u Republici Srpskoj sve podređeno Broju 1 svjedoči i skandalozna odluka kreatora entitetskog budžeta za narednu godinu, koji su budžet predsjednika Republike Srpske uvećali za 85 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je u Palati predsjednika stolovao Kuzmanović. Dodik će u narednoj godini na raspolaganju imati budžet od 10.721.000 konvertibilnih maraka, dok je Kuzmanovićev budžet u prošlog godini bio limitiran na 5.699.000. Samo nekoliko godina ranije, dok je na čelu RS bio Dragan Čavić, predsjednički budžet iznosio je svega dva miliona maraka. Nonsens je i to što je po prvi put otkako postoji RS, iz budžeta više novca izdvojeno za Kabinet predsjednika nego za Narodnu skupštinu, koja ima 83 poslanika. Ovogodišnjim budžetom parlamentu RS smanjena su sredstva sa 10.131. 000 maraka na 9.693.000 KM.

Posebno je zanimljiva struktura budžeta kojoj će Dodik raspolagati, odnosno nove stavke po osnovu kojih je u svoju kasu pribavio dodatnih pet miliona maraka. Tako će Dodik u narednoj godini imati na raspolaganju 2.500.000 miliona KM po osnovu Projekta podrške humanitarnim i radnim akcijama, te još toliko novca za realizaciju Projekta podrške za izgradnju objekata za djecu i omladinu. Suštinski, ovako osmišljena struktura budžeta predsjednika RS otvara mogućnost Dodiku da izigrava dobrotvora, humanitarca, po potrebi Božić Batu, u javnosti održavajući privid da je on i dalje jedina ličnost koja pojedincima ili udruženjima, dovedenim na rub propasti zbog korumpiranog sistema i nefuniksionisanja pravne države, može riješiti goruće probleme. Dodik će tim novcem održavati svoj kult ličnosti, jedine u Republici Srpskoj sposobne da preko noći riješi određene probleme, pa nezadovoljnici više neće obijati pragove Vlade, već će hrliti prema Palati predsjednika, gdje će u narednom periodu realno biti skoncentrisana sva vlast i moć. Osim toga, svota od pet miliona maraka sasvim je dovoljna da se pod plaštom “humanitarnih i radnih akcija” podmire usluge kojekakvih interesnih grupacija i pojedinaca, koji će za račun predsjednika RS odrađivati raznorazne poslove i posliće.

Dodik će tako u Novu godinu ući sa velikim budžetom i u luksuznom mercedesu. Rječju, u novom ruhu, mada je odavno jasno da je car go.

(zurnal.info)