SDA KADAR

SABRANA (NE)DJELA FAHRUDINA SOLAKA: Lažne registracije, nepotrebna oprema, fiktivni timovi, podobni kadrovi, izleti, Interview 20...

Piše: S.Mustafić

Federalna uprava civline zaštite je institucija koja na godišnjem nivou raspolaže milionima maraka. Žurnal je za godinu i po dana, objavio deset tekstova sa dokazima, u kojima je ukazao na nenamjensko trošenje novca i zloupotrebe direktora uprave Fahrudina Solaka. Nadležna tužilaštva, kao ni nadređeni: Vlada Federacije, Federalni štab civilne zaštite i Federalno ministarstvo finansija, nikada do sada nisu ispitali Solakovo trošenje javnog novca

„Uvijek je bolje imati više sreće, nego pameti“ često govori svojim kolegama Fahrudin Solak. Svoju sreću direktor FUCZ-a, pronašao je u "off road" trkama, zapošljavanjem podobnih, kupovinom skupocjenih vozila i naručenim intervjuima. Sve od novca građana. 
Voli organizovati i „team builiding“ za prijatelje, kolege i rodbinu, a sve to opremom i novcem Civilne zaštite.  
 
FAHRO, DALILA, MACOLA I PANCIRI
 
Civilna zaštita trošila je novac građana Federacije na kontejnere za wc i tuširanje u vrijednosti 600 hiljada maraka, macole od pet hiljada maraka, neispravne pancire od 1.400 KM. Za platnenu deminersku torbu plaćano je dvije hiljade maraka, a hovercraft vozilo 110 hiljada maraka. 
Korištenje službenih vozila FUCZ-a u privatne svrhe, postalo je praksa. Službeno vozilo koje koristi pomoćnica direktora Dalila Efendić, prema podacima sa GPS karte kretanja bilo je svojevremeno tri dana u Makarskoj, gdje pomoćnica posjeduje vikendicu. Direktor Solak je ipak skromniji, pa je privatno vozilo sa lažnom regitracijom koristio za "off road" utrke na Blidinju i Zelengori. Ljubav prema vožnjama u ektremnim uslovima, direktor FUCZ-a nastavio je da sprovodi na QUAD-u. 
 
 

TRI NEPOSTOJEĆA TIMA 
 
Timovi Civilne zaštite koji ne postoje, uža su specijalnost Fahrudina Solaka i njegovih saradnika. 
Ronilačko-pirotehnički bio je prošle godine 9 dana na obukama u Češkoj. Sa timom Civilne zaštite išao je i Mehmed Prelić, koji tada nije bio zaposlenik Civilne zaštite. Sve na račun države. Međutim, u skladu sa bilo kojom zakonskom ili podzakonskom odredbom, u sistematizaciji, odnosno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji FUCZ-a, ovakav tim, ne postoji.
Na još jedan nepostojeći tim FUCZ planira potrošiti više od pola miliona maraka. Riječ je od USAR timu. Pošto Bosna i Hercegovina, nema Jedinicu za zaštitu i spašavanje, koju formiraju dvije entitetske Civline zaštite, USAR tim ne postoji. 
Za skijašku jedinicu Civline zaštite, potrošeno je 240 hiljada. Pravilnik je jasan. U FUCZ-u ne postoji skijaška jedinica, koja bi se bavila zaštitom i spašavanjem na planininama u zimskim uslovima i slično. 
 
ZAPOŠLJAVANJA I SAMOPROMOCIJA
 
Nakon oglasa za prijem 10 osoba u FUCZ-u, objavili smo potencijalna imena, koja bi se mogla naći na platnoj lisiti Civilne zaštite. Od objavljenih imena favorita direktora Fahrudina Solaka, u Civilnu zaštitu su primljeni Emir Turić i Mehmed Prelić. Od 8 deminera koji su primljeni, njih pet nije imalo završen deminerski kurs, tako da nisu mogli ni konkurisati na posao. 
I kao šlag na tortu, strastvena ljubav prema kamerama direktora Solaka, rezultirala je tome, da se počasti gostovanjem u emisiji „Interview 20“ kod Sanele Prašović Gadžo, današnje kandidatkinje SBB-a za Parlament FBiH. Ovaj ugodni dijalog na BHT1 koštao je porezne obveznike 4.500 maraka. 
U nastavku možete pročitati svih 10 tekstova, o nenamjenskom trošenju novca i zloupotrebama Civilne zaštite. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USAR TIM, Dalila Efendić, FUCZ, Fahrudin Solak