Poraženi Kaja

TAJKUNSKI OKRŠAJ: Firma Dragana Čorokala dobila posao u Glamočanima

Piše: Žana Gauk

Ovo je, inače, bio drugi put da se Kancelarija za razmatranje žalbi BiH bavi istim problemom „Puteva RS“. Na izbor „MG Minda“ i „MIG Elektra“ prvo se žalio Čorokalo, što je i prihvaćeno početkom februara. Nakon toga, isto pravo iskoristio je i mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja

Biznismen Mladen Milanović Kaja definitivno je izgubio tendersku borbu za 1,3 miliona KM vrijedno uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima nadomak Banjaluke. Nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odlučila da je prigovor njegovog „MG Minda“  neuredan. Sramnu i nezakonitu investiciju „Puteva RS“ uklanjaće „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“ Dragana Čorokala i „DOS Elektro“ i to po cijeni od 1,4 miliona KM. 

Kancelarija je novu odluku „Putevima“ proslijedila 3. jula, pa bi ugovor između direktora javnog preduzeća Nenada Nešića i Čorokalovih firmi trebalo da bude potpisan već ove sedmice. 

„Žalba 'MG Mind' Mrkonjić Grad izjavljena na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača odbacuje se kao neuredna. Shodno tome, 'Putevi' su 9. jula donijeli odluku o nastavku postupka i dostavljanju prijedloga ugovora o nabavci na potpis najpovoljnijoj grupi ponuđača 'Kozaraputevi' Banjaluka, 'Prijedorputevi' Prijedor i "DOS Elektro" Banjaluka“, potvrđeno je za Žurnal. 

BAGERI NA TERENU

Čorokalo ne krije zadovoljstvo što je višemjesečna borba za unosan posao okončana u njegovu korist. Kako je istakao, očekuje da će bageri uskoro na teren. 

„Čim potpišemo ugovor, spremni smo za uklanjanje kućica. To bi moglo biti za desetak dana“, kazao je Čorokalo. 

Kancelarija je još u februaru poništila tender na kojem je za ovaj posao i po cijeni od 1,3 miliona KM odabran Kajin „MG Mind“ i „MIG Elektro“ iz Mrkonjić Grada, a potom ga je Nešić za oko 1,4 miliona KM dodijelio „DOS Elektru“ i Čorokalovim „Prijeodorputevima“ i „Kozaraputevima“.

Tada je utvrđeno da su firme „MG Mind“ i „MIG Elektro“ prekršile niz pravila za prijavljivanje na tendere čime su diskvalifikovane. Prilikom dostavljanja ponude potpisnik u ime „MG Minda“ bio je ovlašten u sudskom upisu, dok to nije bio slučaj sa „MIG Elektrom“, s kojim se prijavio za ovaj posao. Osim toga, ove dvije firme dostavile su dva primjerka aneksa jedan, ali se u njima, kako je utvrđeno, „razlikuju adrese, identifikacioni broj firme, broj žiro računa, adresa za dostavu pošte i email“.

Ovo je, inače, bio drugi put da se Kancelarija bavi istim problemom „Puteva“. Na izbor „MG Minda“ i „MIG Elektra“ prvo se žalio Čorokalo, što je i prihvaćeno početkom februara. Nakon toga, isto pravo iskoristio je i mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja. 

Bespravna montaža građane Republike Srpske koštala je 2,1 milion KM pa će saga oko promašene investicije javnog preduzeća, dok je na njegovom čelu bio direktor Nedeljko Knežević, biti okončana za oko 3,5 miliona KM. Sporne naplatne kućice nikada nisu bile u funkciji, a razlog tome je što su nadležni uvidjeli da su postavljene na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, a ne na autoputu.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, kako je ranije rečeno, nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica u Glamočanima, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Međutim, u “Putevima” su negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

UDVOSTRUČENI TROŠKOVI

Iako je, prema projektu banjalučkog Instituta za građevinarstvo, uklanjanje trebalo da košta 750.000, revizija „Urbis Centra“ povećala je vrijednost radova na 1,56 miliona KM „zbog vraćanja ovog dijela brzog puta u ranije stanje, rekonstrukcije uključnih i isključnih traka te postavljanja nove saobraćajne signalizacije“.

U „Putevima RS“ prije nekoliko mjeseci naveli su da da projekat podrazumijeva i podešavanje nagiba u zoni kućica, a što obuhvata rekonstrukciju 625 metara puta, ali i sređivanje pristupa.

Naplatne kućice u Glamočanima bile su pod istragom MUP-a RS koje je nadležnom tužilaštvu podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženja da „nije bilo krivičnog djela“.

Ipak, nova borba Čorokalo-Kaja počela je u „Autoputevima RS“ gdje su se njihove firme, ali i „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića prijavile na ponovljeni tender težak oko devet miliona KM za postavljanje naplatnih kućica na dionici Banjaluka-Gradiška. 

Kaja se za ovu javnu nabavku prijavio sa „Aragosta Investom“. U „Autoputevima RS“ za Žurnal kažu da su do 22. juna stigle tri ponude, dok ponuda „Niskogradnje“ iz Laktaša nije na vrijeme dostavljena.

Najniža dostavljena ponuda iznosi 6,6 miliona KM bez PDV-a, dok je cijena najviše ponude 7,9 miliona KM.

„S obzirom na da je u toku analiza i ocjena pristiglih ponuda, 'Autoputevi RS' još nisu izabrali najpovoljnijeg ponuđača“, kazali su za Žurnal u ovom preduzeću.

Čorokalo, Milanović ili Stanković kućice u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu moraće da postave za 120 dana. 

„Autoputevi RS“ su novi tender poskupili za 5,5 miliona KM jer su zainteresovane firme tražile mnogo veći iznos od onog koji je ponuđen u prvom tenderu. Umjesto ranijih 3,5 miliona KM, „Autoputevi“ su sada ponudili 8,95 miliona KM.

(zurnal.info)