Ustavni sud

Ispunjene Čovićeve želje: HDZ BiH imaće obezbjeđeno mjesto predsjednika ili potpredsjednika FBiH

Piše: A. Avdić

Većina delegata iz reda hrvatskog naroda biće birani iz Posavskog, HNK, Zapadno-hercegovačkog, Livanjskog i Srednjo-bosanskog kantona. Na taj način, HDZ bi imao apsolutnu većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda FbiH, zagarantovano mjesto predsjednika ili potpredsjednika FbiH, ali i većinu u Klubu Hrvata Doma naroda BiH

Ustavni sud BiH stavio je van snage dio odredaba Izbornog zakona BiH kojima se regulira izbor delegata u Dom naroda FBiH. Upravo ta odluka mnogo je bitnija od svih odluka o kojima od jučer izvještavaju mediji i na koje reagiraju bh. zvaničici, jer  je stavljanjem van snage odredaba Izbornog zakona BiH trasiran put ka etničkoj podjeli BiH. A evo o čemu se radi.

“Odredbe Pretpoglavlja B, člana 10.12. stav 2 u dijelu koji glasi “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonui”  prestaju važiti od dana objavljivanja rješenja u službenom glasniku BiH”, navedeno je u Rješenju Ustavnog suda BiH.

“To, u suštini, znači da se na narednim izborima delegati u Dom naroda FBiH, a samim tim i u Dom naroda BiH neće više birati kao do do sada”, pojašnjava izvor Žurnala iz Centralne izborne komisije BiH.

Prema važećim propisima, delegate u Dom naroda FBiH biraju  zastupnici u kantonalnim skuštinama. Iz svakog kantona do sada je biran po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda, a ukupno je trebalo biti izabrano po 17 delegata iz reda svih konstitutivnih naroda, plus ostali.

Delegati u Domu naroda FBiH potom bi birali predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, a klubovi Hrvata i Bošnjaka bi birali još i po pet delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izbor delegata u Dom naroda FBiH, dakle, osnov je za formiranje Vlade BiH, ali i kompletiranje državnog parlamenta, odnosno Doma naroda BiH.

S obzirom na to da su sada van snage stavljene odredbe da svaki kanton bira po najmanje jednog delegata iz svakog konstitutivnog  naroda – dosadašnji raspored izbora delegata više se neće primjenjivati.

“S obzirom na to da odredbe više ne važe, primjenivat će se druge odredbe Zakona, prema kojima će CIK određivati kvote delegata iz svakog kantona”, navodi izvor Žurnala.

U članu 10.12 Izbornog zakona BiH tako je navedeno da “Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona”

To znači da će, ubuduće, Centralna izborna komisija određivati broj delegata iz svakog kantona, a da će nacionalne kvote formirati na osnovu posljednjeg popisa urađenog 2013. godine.

“S obzirom na rezultate posljednjeg popisa, ali i na odnose snaga u samom CIK-u, to znači da će se delegati u Dom naroda FBiH birati onako kako je želio HDZ BiH”, pojašnjava izvor Žurnala.

Praktično, to znači da će većina delegata iz reda hrvatskog naroda biti birani iz Posavskog, HNK, Zapadno-hercegovačkog, Livanjskog i Srednjo-bosanskog kantona. Na taj način, HDZ bi imao apsolutnu većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH, zagarantovano mjesto predsjednika ili potpredsjednika FBiH koji daje saglasnost na imenovanje Vlade FBiH, ali i većinu u Klubu Hrvata Doma naroda BiH.

(zurnal.info)