PROTESTI

LGBTI ZAJEDNICA ODRŽALA LEKCIJU VLASTIMA: Otpor represiji i nasilju!

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: A.Omerović

Pružat ćemo otpor represiji, nasilju i uskraćivanju ljudskih i građanskih prava dokle god ne bude uspostavljena potpuna jednakost u društvu - poruka je koju su danas na protestu protiv nasilja poslali građani Sarajeva Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu saobraćaja.

 Prvi put u Bosni i Hercegovini, bez incidenta, održani su protesti protiv nasilja nad LGBTI osobama ali i protiv uskraćivanja prava na slobodu okupljanja od strane Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, ovo Ministarstvo nije pravovremeno izdalo rješenje za održavanje protestnog marša u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra

Izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak kaže da su prije mjesec dana prijavili protestni marš Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja. Marš je trebao da se kreće glavnom saobraćajnicom i da zaustavi saobraćaj na 30 minuta. Rješenje su dobili pred kraj radnog vremena, dan prije okupljanja.

Mjesec dana smo čekali odgovor. Sada su nas stavili u poziciju da ne možemo ispoštovati sve zakonske obaveze koje imamo kao organizatorice ovog protesta- kaže Bošnjak.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH, Bošnjak kaže da su bili dužni da 48 sati prije  marša obavijeste javnost. Kako im Ministartsvo nije dozvolilo da postupe u skladu sa Zakonom, danas ne marširaju već drže protestni skup ispred Vlade da bi pokazali da nasilje nad LGBTI osobama nije normalno.


Lejla Huremović, koordinatorica programa u Sarajevskom otvorenom centru (SOC) kaže da im je bilo bitno da izađu na ulicu, jer je jako važno da građani zajedno pošalju poruku da bilo koji oblik nasilja i represije nije dozvoljen.

- Ljudi moraju znati da se nasilje nad LGBTI osobama dešava svaki dan. Gađaju nas kamenjem na ulici, naši prijatelji bivaju pretučeni, roditelji nas zatvaraju u kuću i oduzimaju dokumente, to je naša realnost u Bosni i Hercegovini - kaže Huremović.

Za komentare mržnje na društvenim mrežama zbog protestnog marša kaže da odražavaju stanje u kojem se nalazi bosanskohrecegovačko društvo.

- Naše društvo je homofobično, ti komentari nas neće uplašiti zato i jesmo na ulici, za sve one LGBTI osobe koje ne smiju tu da budu- kaže Huremović dodajući da su na ulici i za sve ostale koji žele bolje društvo u BiH.

Iz Sarajevskog otvorenog centra kažu da je odluka ministarstva ogledalo vlasti jer vlast još uvijek nije spremna da stane na stranu LGBTI osoba ali ni protiv nasilja. Nasilje ostaje zabilježeno samo u nevladinom sektoru jer LGBTI osobe nemaju povjerenja u institucije. Razlog nepovjerenja, kako tvrde iz SOC-a je strah da ne dožive još veće nasilje.

- Za ono što smo mi kao organizacija prijavljivali nikada nismo dobili odgovore - kaže Huremović.Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kaže da je došla na protest iz razloga što ljudska prava moraju biti univerzalna.

- Ili smo svi slobodni ili niko nije slobodan, ne možemo tražiti prava samo za jednu grupu ili pojedinca a druge obespravljivati- kaže Turčilo ističući da nije dobro što nema predstavnika vlasti ali i više građana „jer je to samo još jedan pokazatelj da bosanskohercegovačko društvo ne razumije šta ljudska prava znače.“

- U našem društvu svako se bori samo za sebe, ukoliko nije član elite koja je dominantna u ovoj zemlji, sve manjinske zajednice jednako su same u svojoj borbi- kaže Turčilo.

Odsustvo rekacije vlasti i političkih stranaka u Bosni i Hercegovini na nedozvoljavanje održavanja protesnog marša Turčilo vidi kao pokazatelj stepena demokratije u BiH u odnos na zemlje Europske unije.

- Pokazujemo da smo kao društvo nespremni na bilo kakvu različitost i na iskazivanje te različitosti, nama je super da se različitošću zakitimo onda kad treba pokazati da smo otvoreno društvo a kad to treba konkretno dokazati jasno je da nema nikakve podrške... Ne samo iz političkih stranaka, to je očekivano, ali da građani koji se bore i za svoja temeljna prava ne podrže prava drugih, to mi je nevjerovatno- kaže Turčilo.

Turčilo smatra da su dva razloga zašto je izostala reakcija vlasti i građana, opće licemjerje bosanskohercegovačkog društva da sve deklarativno podržava a nizašta ne bi mrdnulo prstom a drugi je da vjerujemo ako smo nešto lajkali na fejsbuku da je to dovoljno, a drugi nek se bore i za nas.

(zurnal.info)