Stav

Šta smo morali gledati tokom predizborne kampanje: Božja davanja, fina sarajevska raja i pećinski čovjek

Piše: Avdo Avdić

Uskoro nas neće više bombardovati saopćenjima, molitvama u tunelu, svečanim otvaranjima puteva koji ne vode nigdje, kravama, pločicama, bagerima, gondolama, žičarama, zelenim kravatama, plavim maramicama, crvenim vrpcama i narandžastim balonima. Kraj je predizborne kampanje

Konačno petak. Uskoro nas neće više bombardovati saopćenjima, molitvama u tunelu, svečanim otvaranjima puteva koji ne vode nigdje, kravama, pločicama, bagerima, gondolama, žičarama, zelenim kravatama, plavim maramicama, crvenim vrpcama i narandžastim balonima. Kraj je predizborne kampanje.

AMIN

"Amin”, rekao bi Bakir Izetbegović, oduševljen govorom vizionara, graditelja i utemeljitelja Fahrudina Radončića.

Nakon gromoglasnog smijeha izazvanog duhovitošću supruga neformalne šefice SDA, dva predsjednika, koji su BiH predvorili u gradilište, zajedničkim snagama presjekli su crvenu vrpcu i tunel Karaula  pustili u promet. Gospodar, kojeg je prizivao lider SBB-a, uslišio je prethodne dove i odredio da radovi na tunelu budu završeni baš ove hefte. U finišu predizborne kampanje koja je idilično začeta u Jajcu, kada je Izetbegović ugostio Radončića.   

“Nosio je zelenu maramicu i plavu kravatu, te rekao da te dvije boje kad se ujedine, onda onim crvenim i narandžastim mjesta nema”, opisao je svog partnera jedini sin Oca nacije i nastavio:

“I ja mislim da će nam zadugo biti dovoljne te dvije boje kojima je Allah dž.š. obojio čitav dunjaluk, i nebesa,i mora, i rijeke,  i pašnjake, i šume”.

BOŽIJE DAVANJE

Dakle, grande koalicija SDA-SBB je Božije davanje. Spušteno na zemlju drugog dana prošlog Kurban- bajrama.   

“S ovog mjesta selamim Radončića i zahvaljujem mu što je zajedno sa mnom na Kurban-bajram u Sarajevu odlučio da stavimo tačku na bespotrebni višegodišnji sukob”, poručio je sa pretposljednjeg ovogodišnjeg predizbornog skupa formalni šef SDA.

Predsjednik manjeg dijela „grande koalicije“ uzvratio je formalnom šefu SDA da „navija da Bakir postane veliki sin, velikog oca“. I tako su šefovi Bošnjacima podarili mir, stabilnost, prosperitet, razvoj, ekonomiju i kadrove.  Ima li kraja sreći?

Pa, baš i ne, jer koalicija je iznjedrila Senaida Memića.

“Nemoj da ja pričam. Uzeo si pločice za hiljadu i po i nisi platio. Nisi ni ranije pare vratio, a rekao si da će ti babo prodati kravu”, optužio je Memić pred kamerama svog produkandidata za poziciju načelnika Ilidže.

Par dana ranije, Memić je, svečano, općinskim novcem kupio bager koji je poklonio privatnoj firmi. Velikodušnost kandidata “grande koalicije” objavljena je potom u službenom koalicijskom glasilu.

FINA SARAJEVSKA RAJA

SDA-ov starogradski predsjednik Abdulah Skaka, poučen višegodišnjim iskustvom, presjekao je vrpcu, a Braco je proučio Fatihu i rekao u kamere kako je “ovdje sve fina sarajevska raja”. Tako su 15 dana pred izbore prestavljene kabine Trebevićke žičare koje će svečano biti puštene u promet – nekad.

Kantonalni premijer Elmedin Dino Konaković završio je svoj predizborni posao onako kako je i nanijetio. U zemlju je prvo spustio, a potom i  svečano otvorio – kontejnere.

Ali lako je onima kojima je Bog, kako su nam saopštili, odredio stranačke boje.

VODA KAO MOTIVACIJA

S druge strane, tuzlanski gradonačelnik i kandidat Jasmin Imamović sedam dana pred izbore pozvao je medije da zajedno obilježe “deset godina od prestanka redukucije vode u Tuzli”.  

“Mi danas obilježavamo deset godina od prestanka redukcije vode u Tuzli, ali i najavljujemo budućnost. Kada djeca koja su rođena 2001. godine budu imala 35 godina Tuzla i dalje neće imati redukcija vode”, pohvalio se Jasmin Imamović,

Nekoliko dana prije svečanog obilježavanja decenije zadnje redukcije vode, naučnici su još jednom potvrdili da su pronašli vodu. Na Marsu. U Sarajevu je još nestašica.  

Ali voda je uvijek dobra motivacija.  Naročito “grande koaliciji”. Treći put su svečano otvorili radove na hidrocentrali Vranduk. Vrpca je presječena, predsjednici su se uslikali, a  javni servisi izvijestili o nevjerovatnom uspjehu vlasti. Radovi su potrajali koliko i svečanost.

Ali i to je duže nego što su potrajale predizborne aktivnosti Demokratske fronte. Njima su u Starom Gradu uklonili plakate.

“Skidajte mi plakate, al zastavu ne dirajte”, poručio je inspekciji DF-ov kandidat Denis Stojnić i nakon toga otišao u teretanu.

PEĆINSKI ČOVJEK

Ali u zelenom dijelu Federacije je, barem, zanimljivo. Za razliku od Hercegovine. Njima i ne treba izborna jedinica. Dolje se, svakako, ne bira, već samo glasuje. A  „zna se“ kome daje glas Ero s ovog ili s onog svijeta.

E, sada, pošto mogu glasati i oni što su nedavno umrli, zašto ne bi mogao glasati i pećinski čovjek. Koji je, simbolično, zadnjeg dana kampanje, dobio spomenik na Bijambarama. U prisustvu grandioznih kandidata i ministara. Koji nas samo usmjeravaju u tunele i pećine. Iz kojih izlaza nema.

Stoga u nedjelju ne glasajte. Već birajte.
 
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bakir Izetbegović, Izbori 2016, Avdo Avdić, Jasmin Imamović